Marchewkowe Muffiny z Czekoladową Galaretką
Marchewkowe Muffiny z Czekoladową Galaretką
Ciasto marchewkowe od lat cieszy się dużym powodzeniem wśród
wielu wypieków. Lubi je prawie każdy i można podawać je z różnymi dodatkami np.
z lukrem, kremową polewą z sera białego, polewą czekoladową, posypane
kruszonymi orzechami lub przekładane kremem. Jest to świetne ciasto, ponieważ
jego konsystencja idealnie nadaje się także na Muffiny. Dzięki temu, że zawarta
w nim marchewka mięknie podczas pieczenia, ciasto uzyskuje miękką, gęstą i
jednocześnie wilgotną konsystencję. Z podanych niżej proporcji można upiec
również tradycyjne ciasto marchewkowe w keksówce czy innej foremce, ale czas pieczenia
należy wydłużyć wówczas do ok 50-60 minut lub do czasu tzw. suchego patyczka.
Polecam wszystkim zainteresowanym ten przepis.
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 250 g mąki
- 350 g
tartej marchwi (około 6 średnich marchewek)
- 200 g cukru
- 300 ml
oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki
cynamonu
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki
cukru waniliowego
- szczypta
soli
- ulubione
bakalie np. zmielone orzechy włoskie, laskowe, migdały, drobne rodzynki lub
suszona żurawina – ilość wg uznania
Składniki na czekoladowe galaretki i polewę:
- 200 g
mlecznej czekolady
- 100 g
gorzkiej czekolady
- 200 ml
śmietanki 30 %
- 1 łyżka
żelatyny
- 40 ml (ok
4 łyżki) zimnej wody do namoczenia żelatyny
Składniki do kandyzowania marchewki:
- 1 średnia
marchew
- 1 szklana
wody
- 1 szklanka
cukru
Przygotowanie:
W misie miksera wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, szczyptą soli i cynamonem. W drugiej misie mikserem zmiksować do połączenia się
składników olej, cukier, cukier waniliowy i jajka. Mokrą mieszankę przelać do
suchej i zmiksować mikserem na niskich obrotach, aby obie mieszanki dokładnie
się połączyły. Następnie dodać tartą marchew oraz bakalie i ponownie krótko
wszystko zmiksować. Przelać ciasto do foremek na babeczki i piec w nagrzanym do
170°C
piekarniku przez ok 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć
Muffiny i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotowanie czekoladowej galaretki i polewy:
Żelatynę zalać 40 ml zimniej wody, wymieszać i odstawić, aby
żelatyna napęczniała. W garnuszku podgrzać śmietankę i dodać do niej oba
rodzaje połamanej czekolady. Podgrzewać do czasu aż czekolada będzie już maiła
jednolitą i płynną konsystencję. Zdjąć z gazu i dodać napęczniałą żelatynę.
Dokładnie wymieszać aż cała żelatyna się rozpuści. Połowę masy porozlewać do
małych pojemniczków lub foremek na babeczki i wstawić do zamrażarki, aby masa
czekoladowa mocno stężała. Gdy galaretki będą już gotowe pozostałą w garnku
masę ponownie przez chwilkę podgrzać, aby przywrócić jej płynną konsystencję.
Wierzch każdej babeczki polać niewielką ilością płynnej masy czekoladowej i
ułożyć na niej stężałą galaretkę. Całość na koniec można przyozdobić
kandyzowaną marchewką.
Przygotowanie kandyzowanej marchewki:
Marchewkę umyć i oskrobać. Powycinać długie i cienkie paski marchewki
obieraczką lub przy pomocy specjalnej temperówki do warzyw (długość i szerokość
pasków wg własnego uznania). Zagotować wodę z cukrem, mieszając aż cukier się
rozpuści. Wrzucić paski marchewki i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia
przez 15-20 minut. Przelać przez sitko i pozostawić na nim marchewki na 10
minut. Piekarnik ponownie nagrzać do 100°C. Paski marchewki ułożyć na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 30 minut aż będą suche, ale
jeszcze na tyle elastyczne, aby można było formować z nich kształt spiralki.
Nie wyłączać piekarnika. Nawijać paski marchewki na cienkie, drewniane patyczki
np. pałeczki do sushi lub rączkę drewnianej łyżki formując je w spiralki lub
małe różyczki. Zdejmować z łyżki i układać ponownie na blaszce łączeniem do
dołu. Suszyć przez 45-50 minut, wyjąć z piekarnika i pozostawić na blaszce do
całkowitego wystygnięcia.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz