Likier Karmelowy
Likier Karmelowy
Przepis na ten likier jest bardzo łatwy w przygotowaniu.
Kilka prostych składników, chwila podgrzewania, mieszania oraz miksowania i
słodziutki, aromatyczny likier jest już gotowy. Wystarczy jeszcze tylko ładna
butelka, kawałek kokardki i likier może posłużyć za świetny a zarazem
oryginalny prezent z okazji imienin, urodzin i nie tylko. Idealny na każdą
okazję. Polecam.
Składniki:
- 400 g domowej masy kajmakowej – przepis w linku poniżej:
lub 400 g gotowej masy z puszki
- 200 ml wódki 40%
- 100 ml whisky
- 250 ml mleka 3,2 %
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Masę kajmakową i mleko umieścić w garnku i podgrzać na małym
ogniu ciągle mieszając do całkowitego połączenia składników. Nie doprowadzać do
zagotowania a jedynie mocno podgrzać, aby pozostałe składniki dobrze się
połączyły z całością. Dodać cukier z wanilią, kakao i kawę. Na tym etapie
gęstość płynu można indywidualnie korygować. Jeśli chcemy, aby likier był
bardziej gęsty można dodać więcej masy kajmakowej, jeśli wolimy konsystencję bardziej
rzadką dodać więcej mleka. Zdjąć z ognia i dla pewności zmiksować całość
blenderem ręcznym, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Odstawić do całkowitego
ostygnięcia. Gdy likier już wystygnie wlać cienkim strumieniem wódkę i whisky ciągle
przy tym mieszając całą zawartość. Przelać likier do butelek i schłodzić w
lodówce. Podawać z kilkoma kostkami lodu.
Smacznego ;-)
Komentarze
Prześlij komentarz