Kawowe Sucharki Wiśniowo – Migdałowe
Kawowe Sucharki Wiśniowo – Migdałowe
Dziś proponuję wykonanie aromatycznych i chrupiących
sucharków kawowych, które świetnie pasują, jako dodatek do kawy lub herbaty. Idealnie
sprawdzają się także, jako przekąska, którą można zabrać ze sobą do szkoły,
pracy czy w podróż. Przepis ten daje duże pole do popisu Waszej wyobraźni. Do
ciasta można dodać rozmaite suszone owoce, (co kto lubi) lub przyprawy. Można także
stworzyć odświętną wersję dodając skórkę pomarańczową, rozmaite orzechy,
rodzynki lub mielone goździki. Jeśli ktoś lubi bardziej egzotyczne smaki można
wykorzystać takie produkty jak orzeszki pistacjowe, kandyzowaną gruszkę czy
mielony kardamon. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 115 g mąki pszennej
- 2 łyżki dobrej jakości kawy mielonej
- 3 białka
- 100 g cukru pudru
- 80 g migdałów
- 30 g kandyzowanych wiśni lub innych suszonych lub
kandyzowanych owoców (żurawina, śliwka, morela, daktyle, kandyzowany imbir itp.)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Małą foremkę keksówkę lub
tortownicę o Ø 16 cm posmarować cienko olejem.
Migdały umieścić w miseczce i zalać wrzątkiem. Odstawić na
15 min a następnie obrać ze skórki. Mąkę i kawę przesiać do miski i odstawić. W
misie miksera ubić białka na sztywną pianę dodając w trakcie miksowania cukier.
Miksować, aż cały cukier się rozpuści. Następnie do masy białkowej dodać
mieszankę mąki z kawą i dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Na
sam koniec do masy wmieszać obrane migdały i kandyzowane wiśnie lub inne ulubione
i wybrane przez siebie suszone owoce lub przyprawy. Przełożyć ciasto do formy i
wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec całość przez 35 min. Po upieczeniu wyjąć
ciasto z formy i zostawić do ostudzenia. Zimne ciasto pokroić na plastry o
grubości ok 8 mm. Sucharki można jeść od razu po wystudzeniu, ale najlepiej zostawić
je na całą noc rozłożone na kratce w piekarniku. Następnego dnia ponownie
rozgrzać piekarnik, tym razem do 120°C i podpiec/podsuszyć sucharki po 15 minut z każdej strony.
Podawać po przestudzeniu z kawą, herbatą lub chrupać, kiedy
najdzie nas ochota na szybką przekąskę. Przechowywać w szczelnym pojemniku lub
puszcze na ciasteczka.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz