Drożdżowe Bułeczki z Masłem Orzechowym
Drożdżowe Bułeczki z Masłem Orzechowym
Te przypominające rozkwitający kwiatek bułeczki są bardzo
delikatne, mięciutkie i aromatyczne za sprawą masła orzechowego. Świetnie nadają
się na śniadanie lub kolację, serwowane z kubkiem ciepłego mleka lub kakao.
Zapach pieczonych, świeżutkich bułeczek unosi się w całym domu a my możemy
poczuć się jak w ulubionej cukierni. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.
Składniki:
- 25 g
świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 250 ml
letniego mleka (1 szklanka)
- 440 g mąki
(ok. 3½ szklanki)
- 75 g
miękkiego masła
- 4 łyżki
drobnego cukru
- 1 jajko,
- szczypta
soli
- 5 łyżek
masła orzechowego
- 2 łyżki
masła zwykłego
- 3 łyżki słodkiego
kakao lub czekolady
Dodatkowo:
- 1 jajko +
2 łyżki zimnej wody
- zmielone
orzeszki ziemne niesolone lub inne ulubione orzechy
- cukier
puder do posypania
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć do miski dodać cukier i zalać lekko
ciepłym mlekiem. Odczekać 10 min, aby drożdże podjęły pracę. Do misy miksera
wsypać mąkę dodać jajko i masło. Zmiksować (użyć haka do wyrabiania ciasta) a
następnie dodać rozczyn z drożdży. Miksować aż ciasto się połączy i zacznie
odklejać od ścianek misy. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce na ok. 30 min., aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto
przenieść na posypany niewielką ilością mąki blat i krótko wyrobić. Podzielić
na dwie części. Jedną część odłożyć ponownie do miski i przykryć ściereczką,
aby nie wyschło za mocno. Drugą część rozwałkować na placek o grubości ok 5 mm.
Oba rodzaje masła przełożyć do miseczki i chwilkę podgrzać w mikrofalówce lub podgrzać
w garnku na kuchence, aby nadać im płynną konsystencje. Rozpuszczoną mieszanką
masła posmarować wierzch placka i posypać go słodkim kakao lub czekoladą. Z
ciasta powykrawać małe kółka przy użyciu np. szklanki. Kolejno układać po trzy
krążki tak, aby delikatnie nachodziły na siebie i docisnąć lekko palcem w miejscu
stykania się krążków. Zwinąć krążki w rulonik, po czym przeciąć każdy rulonik na
pół. Tak samo postąpić z całym pozostałym ciastem. Gdy wszystkie połówki
ruloników będą już gotowe zacząć układać je w okrągły kwiatek (po 6 połówek) i
układać na blaszce do pieczenia. Dla ułatwienia sobie pracy można użyć do tego
dużych papierowych papilotek na babeczki, dzięki temu kwiatek będzie miał
zwarty i równy kształt.
Blachę z przygotowanymi kwiatowymi bułeczkami przykryć ściereczką
i odstawić na 30-40 minut, aby mogły ponownie podrosnąć. Piekarnik nagrzać do
180°C
(gór i dół). Bułeczki przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem z
dodatkiem 2 łyżek zimnej wody i posypać zmielonymi orzechami. Piec ok 22 min. Gdyby
w trakcie pieczenia bułeczki zbyt szybko się przypiekały należy przykryć je
kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do
ostygnięcia. Przed podaniem posypać odrobiną cukru pudru.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz