Deser z Kaszy Jaglanej a’la Kinder Bueno
Deser z Kaszy Jaglanej a’la Kinder Bueno
Bardzo pyszny i sycący deser, który w smaku bardzo przypomina
smak batoników Kinder Bueno. Krem, co prawda nie jest tak gładki i aksamitny jak
w batoniku, ale równie pyszny. Deser ten jest przygotowany na bazie zdrowej
kaszy jaglanej i twarogu. Świetnie sprawdzi się, jako tzw.: szybkie śniadanie
czy późna kolacja. Można go również zabrać ze sobą do szkoły lub pracy zapakowany
w szklanym, szczelnym małym słoiczku. Polecam gorąco.
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 300 g twarogu sernikowego (zmielonego)
- 500 ml mleka (może być też mleko np. kokosowe lub migdałowe)
- 100 lub 120 g cukru
- 100 g orzechów laskowych
- 2 łyżki kremu orzechowego Nutella
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier z wanilią
- łyżka gorzkiego kakao (można też użyć słodkiego lub
czekolady na gorąco w proszku)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przesypać do sitka i bardzo dokładnie wypłukać
pod bieżącą wodą (ciepłą i zimną). Następnie kaszę ugotować w 500 ml mleka z
dodatkiem ekstraktu waniliowego i cukru, do miękkości (ok. 20 -30 minut) –
należy uważać, aby mleko nie wykipiało. Mieszać całość od czasu do czasu. Ugotowaną
w mleku kaszę zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę. Odstawić do
ostygnięcia.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać
na nią orzechy laskowe tak, aby wszystkie orzechy leżały swobodnie na blasze.
Piekarnik nagrzać do 200°C i wstawić do niego blachę z orzechami. Prażyć orzechy
przez ok 10 minut. Ważne, aby kontrolować sytuację, bo orzechy łatwo się
przypalają. Gotowe orzechy będą zarumienione, skórka zacznie na nich pękać a w
kuchni będzie wyczuwalny, przyjemny aromat prażonych orzechów. Orzechy
wyciągnąć z piekarnika i odstawić na kilka minut, aby chwilę przestygły.
Następnie przesypać je na ściereczkę, którą należy skręcić u góry i intensywnie
zacząć pocierać orzechami o siebie. Spowoduje to oddzielenie się skórki od
orzechów. Trzeba poświęcić temu kilka minut. Wybrać ze szmatki obrane orzechy i
dalej pocierać tymi, które wciąż mają na sobie resztki skorupki. Następnie orzechy
posiekać lub zmielić mikserem na drobniejsze kawałki.
Do wystudzonej masy jaglanej dodać twaróg i zmielone
orzechy. Zmiksować ponownie blenderem na gładką masę. Masę podzielić na dwie równe
części. Do jednej dodać kakao i krem orzechowy, wymieszać lub raz jeszcze
zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Drugą pozostawić bez zmian.
Nakładać masę do słoiczków, szklanek lub pucharków na przemian i schłodzić w
lodówce przez ok 1h. Przed podaniem posypać wierzch deserów zmielonymi
orzechami.
Smacznego
Przepis zapisany ;) Trzeba będzie spróbować !
OdpowiedzUsuńKoniecznie 😁😉
Usuń