Deser z Kaszy Jaglanej a’la Kinder Bueno


Deser z Kaszy Jaglanej a’la Kinder Bueno

Bardzo pyszny i sycący deser, który w smaku bardzo przypomina smak batoników Kinder Bueno. Krem, co prawda nie jest tak gładki i aksamitny jak w batoniku, ale równie pyszny. Deser ten jest przygotowany na bazie zdrowej kaszy jaglanej i twarogu. Świetnie sprawdzi się, jako tzw.: szybkie śniadanie czy późna kolacja. Można go również zabrać ze sobą do szkoły lub pracy zapakowany w szklanym, szczelnym małym słoiczku. Polecam gorąco.



Składniki:

- 100 g kaszy jaglanej
- 300 g twarogu sernikowego (zmielonego)
- 500 ml mleka (może być też mleko np. kokosowe lub migdałowe)
- 100 lub 120 g cukru
- 100 g orzechów laskowych
- 2 łyżki kremu orzechowego Nutella
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier z wanilią
- łyżka gorzkiego kakao (można też użyć słodkiego lub czekolady na gorąco w proszku)



Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przesypać do sitka i bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą (ciepłą i zimną). Następnie kaszę ugotować w 500 ml mleka z dodatkiem ekstraktu waniliowego i cukru, do miękkości (ok. 20 -30 minut) – należy uważać, aby mleko nie wykipiało. Mieszać całość od czasu do czasu. Ugotowaną w mleku kaszę zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę. Odstawić do ostygnięcia.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na nią orzechy laskowe tak, aby wszystkie orzechy leżały swobodnie na blasze. Piekarnik nagrzać do 200°C i wstawić do niego blachę z orzechami. Prażyć orzechy przez ok 10 minut. Ważne, aby kontrolować sytuację, bo orzechy łatwo się przypalają. Gotowe orzechy będą zarumienione, skórka zacznie na nich pękać a w kuchni będzie wyczuwalny, przyjemny aromat prażonych orzechów. Orzechy wyciągnąć z piekarnika i odstawić na kilka minut, aby chwilę przestygły. Następnie przesypać je na ściereczkę, którą należy skręcić u góry i intensywnie zacząć pocierać orzechami o siebie. Spowoduje to oddzielenie się skórki od orzechów. Trzeba poświęcić temu kilka minut. Wybrać ze szmatki obrane orzechy i dalej pocierać tymi, które wciąż mają na sobie resztki skorupki. Następnie orzechy posiekać lub zmielić mikserem na drobniejsze kawałki.

Do wystudzonej masy jaglanej dodać twaróg i zmielone orzechy. Zmiksować ponownie blenderem na gładką masę. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i krem orzechowy, wymieszać lub raz jeszcze zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Drugą pozostawić bez zmian. Nakładać masę do słoiczków, szklanek lub pucharków na przemian i schłodzić w lodówce przez ok 1h. Przed podaniem posypać wierzch deserów zmielonymi orzechami.





Smacznego

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne Posty