Deser Ryżowo-Czekoladowy a’la Riso
Deser Ryżowo-Czekoladowy a’la Riso
Ryż jest ceniony na całym świecie za swoje składniki
odżywce. Jest on najbardziej popularny w Azji. Ryż jest składnikiem wielu diet
odchudzających, ponieważ daje dużo energii i uczucie sytości na długo. Na rynku
dostępne są różne desery na bazie ryżu z rozmaitymi dodatkami. Na pewno wielu z
Was zna takie deserki jak Riso czy Belriso z czekoladowym kremem. Dziś chcę
zaproponować wersje tego deseru do wykonania samodzielnie w zaciszu własnego
domu. Deser jest prosty do wykonania i można uzyskać sporą ilość o wiele
smaczniejszego deseru za dużo niższą cenę, niż te kupowane w sklepie. Polecam
gorąco.
Składniki:
- 1 litr mleka 3,2%
- 200 g ryżu jaśminowego
- 2 op. cukru waniliowego lub 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 60 g cukru białego lub brązowego
- 20 g masła
- 2 łyżki kremu orzechowo - czekoladowego Nutella
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Mleko wlać do garnka z grubym dnem. Dodać cukier, masło i
cukier waniliowy. Zagotować. Do gotującego się mleka wsypać ryż i zmniejszyć
ogień do minimum. Gotować całość przez ok 30 min często mieszając, aby ryż się
nie przypalił a mleko nie wykipiało. Po tym czasie zestawić garnek z ognia,
przykryć pokrywką i odstawić do wystygnięcia. Od czasu do czasu przemieszać
ryż. W oddzielnym garnku podgrzać śmietankę. Następnie dodać połamaną czekoladę
i krem Nutella. Wymieszać, aż cała czekolada się rozpuści. Do roztopionej
czekolady dodać ok 3 łyżki ugotowanego ryżu i całość zmiksować blenderem
ręcznym na gładki krem. Do małych słoiczków, szklanek lub pucharków nakładać
najpierw krem czekoladowy a następnie masę ryżową. Deserki schłodzić w lodówce
przez ok 1 h.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz