Ciasto Marchewkowe z Białym Lukrem Królewskim i Prażonymi Migdałami
Ciasto Marchewkowe z Białym Lukrem Królewskim i Prażonymi
Migdałami
Ciasto marchewkowe bardziej przypomina owocowy chleb,
aniżeli tradycyjny, słodki placek. Lecz jest ono bardzo popularne i przez wiele
osób bardzo lubiane. Szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i mięciutkie w
środku. Idealnie nadaje się, jako przekąska na tzw. podwieczorek lub jako
drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Natomiast dodatek sporej ilości prażonych
migdałów idealnie komponuje się z tym ciastem i nadaje mu dodatkowego aromatu i
smaku. Migdały zawierają dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, duża
ilość kwasów omega-6 i są wartościowym źródłem mikro i makroelementów. Polecam
gorąco.
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 250 g mąki
- 350 g tartej marchwi (około 6 średnich marchewek)
- 200 g cukru
- 300 ml oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 100 g migdałów
Składniki na lukier:
- 2 białka
- 190 g cukru pudru
- sok z ½ cytryny
Przygotowanie ciasta:
Migdały umieścić w miseczce i zalać wrzątkiem. Odstawić na
15 min a następnie obrać ze skórki. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do
pieczenia. Obrane migdały osuszyć przez chwilę w ręczniku papierowym a
następnie wyłożyć je na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (z
termoobiegiem). Prażyć migdały przez ok 10-15 minut lub do czasu, gdy zaczną
nabierać złotego koloru. Uprażone migdały zmielić w mikserze na drobniejsze
kawałki.
W misie miksera wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia,
sodą oczyszczoną, szczyptą soli i cynamonem. W drugiej misie mikserem zmiksować
do połączenia się składników olej, cukier, cukier waniliowy i jajka. Mokrą
mieszankę przelać do suchej i zmiksować mikserem na niskich obrotach, aby obie
mieszanki dokładnie się połączyły. Następnie dodać tartą marchew oraz ½ uprażonych
i zmielonych migdałów. Ponownie krótko wszystko zmiksować. Kwadratową lub
okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia (boki i spód) i przelać do niej
ciasto. Piec w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok 50 minut lub do tzw.
suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto i zostawić do całkowitego
ostudzenia. Udekorować wierzch ciasta białym lukrem i posypać dość obficie
pozostała częścią uprażonych i zmielonych migdałów. Ostawić na ½ h w ciepłe miejsce,
aby lukier dobrze zastygł.
Przygotowanie lukru:
Wymieszać w misce 120 g cukru pudru z białkiem i sokiem z
cytryny. Miksować ok 10 minut na wysokich obrotach stopniowo dodając pozostały
cukier. Lukier powinien być gładki, śnieżnobiały i bez żadnych grudek. Jeśli
lukier wyjdzie zbyt rzadki można dodać cukru pudru.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz