Ciasteczka Bezowe z Malinami i Kremem Kawowym
Ciasteczka Bezowe z Malinami i Kremem Kawowym
Czasem, gdy zostają nam białka, których nie zużywamy do
innych potraw, zastanawiamy się, co z nimi zrobić. Oczywiście jest wiele
przepisów na wykorzystanie białek z jaj, ale ponieważ ja uwielbiam beze to tym
razem przedstawiam pomysł ma ciasteczka bezowe z aromatycznym kremem kawowym i
malinami. Można użyć także innych ulubionych owoców tj.: truskawki, jagody,
banany itd. Zamiast robić duży tort bezowy, który czasami podczas krojenia może
się łamać i kruszyć można zrobić mini torciki w postaci ciasteczek, które łatwiej
się serwuje i równie smacznie zjada.
Składniki na bezę:
- 5 białek
- 250 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka aromatu
waniliowego
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Składniki na kremy:
- 250 ml śmietanki 30 %
- 250 g serka Mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
- świeże maliny
- świeża mięta
Przygotowanie bezy:
Piekarnik rozgrzać do 150°C. Płaską blachę z piekarnika
wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim kółka o średnicy ok 10 cm. Do
misy miksera wlać białka i ubić na lekką pianę. Cukier i cukier waniliowy (lub
aromat) wymieszać razem ze sobą. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały
czas miksując po każdej dodanej porcji cukru. Piana powinna być bardzo sztywna,
gęsta i błyszcząca. Nie ma możliwości już na tym etapie przebicia piany z
białek. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Ubijać jeszcze przez minutę. Przy pomocy
worka cukierniczego formować okrągłe ciasteczka najpierw wypełniając całą
powierzchnię okręgów a następnie dodać kolejną warstwę masy bezowej tylko po
brzegu okręgów. Ma powstać coś w stylu małych pucharków z miejscem na środku,
do którego będziemy potem nakładać krem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut w 150°C
a następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C i suszyć bezę dalej przez minimum 1½
do 2 godzin (z termoobiegiem). Niska temperatura pieczenia zapewni suchą bezę i
zachowa jej jasny kolor. Blaty ciasteczek bezowych najlepiej przygotować dzień
wcześniej tak, aby po wymaganym czasie suszenia pozostawić je do rana w piekarniku.
Podczas suszenia bezy mogą trochę popękać, ale to zupełnie normalne i nie ma
się, czym przejmować, to tak ma być:-).
Przygotowanie kremów:
Z 250 ml śmietanki odlać pół szklanki. Zagotować i dokładnie
połączyć z kawą rozpuszczalną. Przestudzić i następnie mocno schłodzić przez 15
minut w zamrażarce. Do misy miksera wlać mocno schłodzoną pozostałą część
śmietanki, dodać cukier i ubić. Gdy śmietanka zacznie się już ścinać dodać
serek Mascarpone i nadal ubijać do uzyskania gęstej kremowej konsystencji. Następnie
dodać schłodzoną resztę śmietanki z kawą i miksować aż krem ponownie uzyska
gęstą konsystencję.
Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką do
kremów i zacząć napełniać ciasteczka obficie kremem. Udekorować malinami i
listkami mięty.
Ciasteczka przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Uwielbiam bezę, takich malutkich nigdy nie robiłam. Chyba czas to zmienic ;)
OdpowiedzUsuń👍
Usuń