Ptasie Mleczko z Czekoladowym Brownie
Ptasie Mleczko z Czekoladowym Brownie
Naprawdę pyszne ciasto. Bardzo czekoladowe, wilgotne w
środku Brownie i fantastyczna piankowa, bardzo delikatna masa waniliowo –
śmietankowa. Całość posypana chrupiącymi czekoladowo – karmelowymi płatkami
Lion. Pycha!!!
Składniki na Brownie:
- 2
tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
- 1
tabliczka mlecznej czekolady (razem 100 g)
- 70 g mąki
pszennej
- 100 g
masła
- 4 łyżki
śmietanki kremówki 30 %
- 1 szklanka
cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki
ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka
ekstraktu migdałowego
Składniki na
masę śmietanowo - serową:
- 660 ml
śmietanki 30%
- 420 g
serka homogenizowanego waniliowego (np. Danio – 3 opakowania)
- 20 g
żelatyny
- ½ szklanki
gorącej wody
- 2 łyżki
cukru pudru
- płatki
Nestle Lion Czekolada i Karmel (ok. 1 szklanka)
Przygotowanie Brownie:
Jajka wbij do miski miksera dodaj ekstrakt waniliowy,
migdałowy oraz cukier, ucieraj na jednolity puszysty krem. Połamane oba rodzaje
czekolady włóż do rondla. Dodaj masło i 4 łyżki śmietanki kremówki 30%. Rozpuść
na małym ogniu. Przestudzoną, ale jeszcze płynna masę czekoladową dodaj do masy
jajecznej. Wsyp mąkę pszenną i mączkę migdałową. Miksuj jeszcze przez chwile aż
wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie całą masę przelej do prostokątnej
lub kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 25 minut, jeśli chcesz, by środek
był mocno wilgotny lub 35 minut, jeśli lubisz ciasto bardziej suche.
Przygotowanie masy śmietanowo - serowej:
Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i odstawić do
ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Następnie
dodawać pojedynczo serek waniliowy oraz cukier puder. Całość miksować aż krem
będzie gęsty i sztywny. Na samym końcu porcjami wlewać ostudzoną żelatynę i miksować
jeszcze przez minutę. Gotową masę rozprowadzić równomiernie na czekoladowym
Brownie. Wierzch masy posypać płatkami Nestle Lion Czekolada i Karmel. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin
(najlepiej na całą noc), by masa śmietanowo – serowa dobrze stężała.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz