Ptasie Mleczko z Czekoladowym Brownie


Ptasie Mleczko z Czekoladowym Brownie

Naprawdę pyszne ciasto. Bardzo czekoladowe, wilgotne w środku Brownie i fantastyczna piankowa, bardzo delikatna masa waniliowo – śmietankowa. Całość posypana chrupiącymi czekoladowo – karmelowymi płatkami Lion. Pycha!!!



Składniki na Brownie:

- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (razem 100 g)
- 70 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 4 łyżki śmietanki kremówki 30 %
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego


Składniki na masę śmietanowo - serową:

- 660 ml śmietanki 30%
- 420 g serka homogenizowanego waniliowego (np. Danio – 3 opakowania)
- 20 g żelatyny
- ½ szklanki gorącej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- płatki Nestle Lion Czekolada i Karmel (ok. 1 szklanka)



Przygotowanie Brownie:

Jajka wbij do miski miksera dodaj ekstrakt waniliowy, migdałowy oraz cukier, ucieraj na jednolity puszysty krem. Połamane oba rodzaje czekolady włóż do rondla. Dodaj masło i 4 łyżki śmietanki kremówki 30%. Rozpuść na małym ogniu. Przestudzoną, ale jeszcze płynna masę czekoladową dodaj do masy jajecznej. Wsyp mąkę pszenną i mączkę migdałową. Miksuj jeszcze przez chwile aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie całą masę przelej do prostokątnej lub kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 25 minut, jeśli chcesz, by środek był mocno wilgotny lub 35 minut, jeśli lubisz ciasto bardziej suche.

Przygotowanie masy śmietanowo - serowej:

Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać pojedynczo serek waniliowy oraz cukier puder. Całość miksować aż krem będzie gęsty i sztywny. Na samym końcu porcjami wlewać ostudzoną żelatynę i miksować jeszcze przez minutę. Gotową masę rozprowadzić równomiernie na czekoladowym Brownie. Wierzch masy posypać płatkami Nestle Lion Czekolada i Karmel.  Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), by masa śmietanowo – serowa dobrze stężała.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty