Bułeczki Drożdżowe z Nadzieniem Waniliowym
Bułeczki Drożdżowe z Nadzieniem Waniliowym
Przepyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem o smaku
waniliowym. Idealne na śniadanie lub jako przekąska w szkole czy w pracy. Są
delikatne, bardzo mięciutkie i mega pachnące. Przygotowuje się je bardzo szybko
i prosto. Czas oczekiwania na wyrastanie jest mocno skrócony w porównaniu do
innych przepisów na ciasta drożdżowe. Na zrobienie tych bułeczek potrzebujemy
niecałe 1½ godziny. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 25 g
świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 250 ml
letniego mleka (1 szklanka)
- 440 g mąki
(ok. 3½ szklanki)
- 75 g
miękkiego masła
- 4 łyżki
drobnego cukru
- 1 jajko,
- szczypta
soli
Składniki na
nadzienie waniliowe:
- 200 ml
śmietanki kremówki 30%
- 1½ łyżki
mąki krupczatki
- ½ łyżki
drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 op. cukru
z wanilią lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 2 łyżki
masła do posmarowania
- cukier
trzcinowy lub wanilinowy
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć do miski dodać cukier i zalać lekko
ciepłym mlekiem. Odczekać 10 min, aby drożdże podjęły pracę. Do misy miksera wsypać
mąkę dodać jajko i masło. Zmiksować (użyć haka do wyrabiania ciasta) a
następnie dodać rozczyn z drożdży. Miksować aż ciasto się połączy i zacznie
odklejać od ścianek misy. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce na ok. 30 min., aby podwoiło swoją objętość. Rozpocząć przygotowywanie
nadzienia. Do garnka wlać śmietankę dodać cukier, cukier z wanilią oraz mąkę.
Dokładnie wymieszać. Zagotować ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu przez ok
3-4 minut nie przerywając mieszania. Następnie zdjąć z ognia dodać jajko i dokładnie
je wmieszać w zawartość. Odstawić do wystygnięcia. Blachę wyłożyć papierem do
pieczenia. Stolnicę posypać mąką i krótko wyrobić wyrośnięte ciasto. W razie
gdyby ciasto było zbyt klejące dodać trochę mąki. Uformować w wałek i podzielić
go na kawałki po ok 70 g każdy. Formować kulki. Każdą kulkę następnie
spłaszczyć dłonią i do środka nakładać po 1½ łyżeczki nadzienia. Zawijać
nadzienie ciastem tworząc małą saszetkę. Dokładnie skleić każdą część ciasta,
aby nadzienie podczas pieczenia nie wypłynęło. Układać na blaszce w 2 cm
odstępach od siebie. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 30-45 min., do
ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem każdą bułeczkę posmarować roztopionym
masłem i posypać odrobiną cukru trzcinowego lub wanilinowego. Piekarnik nastawić
na 225°C.
Piec bułeczki ok 8 min., aż się zarumienią. Zostawić do wystygnięcia.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz