Batoniki a’la Nestle Lion
Batoniki a’la Nestle Lion
Propozycja na szybki deser lub przekąskę. Chrupiące płatki
kukurydziane połączone z orzechami i czekoladą to świetna propozycja dla
zarówno małych, jaki i dużych wielbicieli słodkości.
Składnik:
- 200 g
płatków Nestle Lion Czekolada i Karmel
- 100 g
czekolady gorzkiej
- 50 g
czekolady mlecznej
- 2 łyżki
miodu
- 100 g
masła
- orzechy
laskowe (ilość wg własnych preferencji)
- orzechy włoskie
(ilość wg własnych preferencji)
- orzeszki
ziemne solone i niesolone (ilość wg własnych preferencji)
- migdały w płatkach
(ilość wg własnych preferencji)
- rodzynki (ilość
wg własnych preferencji)
- ½ szklanki
cukru (opcjonalnie – można pominąć)
Przygotowanie:
Orzechy i migdały posiekać na mniejsze kawałki i wymieszać z
płatkami i rodzynkami. W garnku rozpuścić masło. Dodać miód i oba rodzaje połamanej
na mniejsze kawałki czekolady (a także cukier, jeśli zdecydujemy się go dodać).
Całość podgrzewać, aż masa stanie się rzadka i płynna. Zdjąć z ognia i dodać
mieszankę płatków z bakaliami. Wszystko dokładnie wymieszać. Prostokątną
foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać a następnie
przykryć dodatkowym arkuszem papieru do pieczenia. Na wierzch położyć np. ciężką
i grubą książkę kucharską, aby cała masa była dobrze dociśnięta. Wstawić całość
do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała. Płat batonowej masy pokroić na
mniejsze części i podawać, jako słodką przekąskę lub deser. Przechowywać w
lodowce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz