Torcik Raffaello
Torcik
Raffaello
Było ostatnio
ciasto Kinder Bueno, było Kinder Mleczna Kanapka, więc teraz dla odmiany na
warsztat idzie Raffaello. Jak mówi reklama ,,…Migdałowe serce zatopione w
kremowym nadzieniu i otulone świeżymi płatkami kokosa…”. I tak właśnie jest w
tym torciku. Jest pyszny. Polecam go serdecznie.
Składniki:
- 150 g
wiórków kokosowych
- 100 g
białej czekolady
- 200 ml śmietanki
kremówki 36%
- 250 g
serka Mascarpone
- 100 g
masła
- 4 łyżki likieru
Malibu lub innego likieru kokosowego
- 200 g cukru
pudru (cukru można dać mniej wg własnego uznania)
- 250 g
mleka w proszku
- 100 g
migdałów
- 120 g
wafli gofrowych – Podpłomyki Słodkie (2½ opakowania)
- 300 ml
mleka kokosowego (ja użyłam mleka firmy Alpro z kremem kokosowym)
Dodatkowo:
- 50 g
wiórków kokosowych
- praliny
Raffaello do dekoracji – ilość wg uznania
Przygotowanie:
Migdały
zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min. Następnie obrać migdały ze skórki i
pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka (najlepiej z powłoką nieprzywierającą)
wlać mleko kokosowe i wsypać 150 g wiórków. Całość zagotować a następnie
zmniejszyć ogień do minimum i mieszając od czasu do czasu gotować ok 30 min aż
cała zawartość płynu odparuje a część wsiąknie w wiórki kokosowe. Pilnować, aby
wiórki się nie przypaliły. Zestawić z ognia do przestudzenia. W drugim garnku
roztopić czekoladę i masło (podgrzewać tylko do czasu całkowitego rozpuszczenia
i połączenia się składników). Następnie zawartość połączyć z ugotowanymi
wiórkami i dokładnie wymieszać. Można również całość chwilę zblendować blenderem,
aby rozdrobnić wiórki na miazgę. Do misy miksera wlać śmietankę kremówkę i
dodać cukier. Ubić na sztywno. Następnie dodać schłodzoną masę z wiórek kokosowych
oraz serek Mascarpone. Gdy składniki się już połączą dodać mleko w proszku i całość
miksować jeszcze przez ok 5 min. Na sam koniec dodać pokrojone migdały i 4
łyżki likieru kokosowego (w razie potrzeby likier można pominąć, ale uważam, że
warto go dodać dla podkreślenia smaku – alkohol i tak odparuje). Dokładnie
wymieszać z masą. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany (podczas
chłodzenia w lodówce zgęstnieje). Formę wyłożyć papierem do pieczenia i
poukładać na spodzie przynajmniej dwie warstwy wafli gofrowych. Wafle mają
niedużą średnicę, więc warto dokładnie podocinać je ostrym nożem na wymiar
formy. Z masy kremowej odlać około 300 ml kremu. Na spód waflowy wylać pozostałą
część. Następnie ułożyć kolejne 2 warstwy wafli i wylać na nie wcześniej odlany
krem. Wyrównać. Wierzch posypać dość obficie wiórkami kokosowymi i ozdobić
pralinami Raffaello wg własnej fantazji. Torcik wstawić do lodówki na kilka
godzin lub całą noc, aby krem dobrze stężał a wafle nabrały wilgoci.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz