Tiramisu z Waniliową Bezą
Tiramisu z
Waniliową Bezą
Tiramisu –
deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą
espresso z likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z sera Mascarpone,
śmietanki i cukru, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków
gorzkiej czekolady. Postanowiłam ten deser zrobić na blatach waniliowej bezy i
muszę przyznać, że całość wyszła wyśmienita w smaku. Krem kawowy idealnie
przełamuje słodycz bezy nadając niepowtarzalnego smaku.
Składniki na
bezę:
- 5 białek
- 250 g
cukru pudru
- 1
opakowanie cukru z wanilią lub pestki z 1 laski wanilii
- 1 łyżeczka
octu winnego
- 1 płaska
łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta
soli
Składniki na
kremy:
- 330 ml
śmietanki 30 %
- 500 g
serka Mascarpone
- 4 łyżki
cukru pudru
- 5 łyżek
kawy rozpuszczalnej
Składniki na
poncz:
- 250 ml
świeżo zaparzonej mocnej kawy
- 4 łyżki
likieru Amaretto
Dodatkowo:
- opakowanie
podłużnych biszkoptów
- łyżka
gorzkiego kakao
- 50 g
gorzkiej czekolady
Przygotowanie
bezy:
Piekarnik
rozgrzać do 180°C. Na papierze do pieczenia narysować dwa prostokąty o
wymiarach 15 x 30 cm. Do misy miksera wlać białka i ubić na lekką pianę. Cukier
i cukier z prawdziwą wanilią wymieszać razem ze sobą. Stopniowo dodawać cukier,
łyżka po łyżce, cały czas miksując po każdej dodanej porcji cukru. Piana
powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Nie ma możliwości już na tym
etapie przebicia piany z białek. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Ubijać jeszcze przez minutę. Przy pomocy
łyżki lub worka cukierniczego uformować dwa prostokątne blaty. Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec przez 5 minut w 180°C a następnie zmniejszyć temperaturę do
120°C i suszyć bezę dalej przez minimum 2½ do 3 godzin (z termoobiegiem). Niska
temperatura pieczenia zapewni suchą bezę i zachowa jej jasny kolor. Blat bezowy
najlepiej przygotować dzień wcześniej tak, aby po wymaganym czasie suszenia
pozostawić ją do rana w piekarniku. Dobrze wysuszona beza będzie chrupiąca z
zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna,
piankowa. Podczas suszenia beza może trochę popękać, ale to zupełnie normalne i
nie ma się, czym przejmować, to tak ma być:-).
Przygotowanie
kremów:
Z 330 ml
śmietanki odlać pół szklanki. Zagotować i dokładnie połączyć z kawą
rozpuszczalną. Przestudzić i następnie mocno schłodzić przez 15 minut w
zamrażarce.
Krem biały -
Do misy miksera wlać mocno schłodzoną pozostałą część śmietanki, dodać cukier i
ubić. Gdy śmietanka zacznie się już ścinać dodać serek Mascarpone i nadal
ubijać do uzyskania gęstej kremowej konsystencji. Krem podzielić na dwie równe
części. Do oddzielnej miski odłożyć połowę białego kremu.
Krem kawowy –
Do pozostałej w mikserze części białego kremy dodać teraz schłodzoną resztę
śmietanki z kawą i miksować aż krem ponownie uzyska gęstą konsystencję.
Przygotowanie
Ponczu:
Zaparzyć szklankę
mocnej kawy a następnie ją wystudzić. Dodać likier Amaretto i wymieszać. Całość
przelać do głębokiego talerza.
Przygotowanie
Tiramisu z Bezą:
Na dolny
blat bezowy wyłożyć biały krem. Następnie na kremie układać biszkopty. Każdy pojedynczy
biszkopt najpierw bardzo krótko zanurzać w ponczu i układać na kremie. Cała
powierzchnia kremu ma być pokryta nasączonymi biszkoptami. Teraz na warstwę
biszkoptów wyłożyć krem kawowy i przykryć całość drugim blatem bezowym
delikatnie go dociskając. Należy uważać, aby blat nie popękał. Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę nanieść na bezę łyżeczką
robiąc tzw. esy-floresy a następnie całość posypać gorzkim kakao. Tak
przygotowany deser wstawić na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc,
aby kremy dobrze stężały.
Smacznego
Pyszne!
OdpowiedzUsuńTakie było. Polecam.
Usuń