Szynka Pieczona we Własnym Tłuszczu
Szynka
Pieczona we Własnym Tłuszczu
Pieczenie w
rękawie pozwala na przyrządzenie smakowitego mięsa bez tłuszczu. W foliowym
rękawie można piec również ryby i warzywa. Potrawy pieczone w taki sposób są
niskokaloryczne i zachowują swój niepowtarzalny naturalny aromat. Szczelne
opakowanie zapobiega przedostawaniu się zapachów przygotowywanych dań na
zewnątrz. Dzięki foliowemu rękawowi możesz zapomnieć o przypalonych potrawach i
wietrzeniu kuchni po zakończeniu pieczenia. Dodatkowo jest to bardzo dobry
pomysł na obiad bez konieczności poświęcania dużej ilości czasu na
przygotowanie. Nie trzeba stać przy kuchence wiele godzin i pilnować, aby nic
się nie przypaliło. Ja osobiście bardzo lubię tę formę przygotowywania
pieczonych mięs.
Składniki:
- 500 do 600
g szynki w kawałku
- 1 łyżka
oleju z oliwek
- 1 łyżeczka
soli morskiej gruboziarnistej
- 2 łyżeczki
czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka
gorczycy białej -ziarno
- 2 łyżeczki
kolendry -ziarno
- 1 łyżeczka
papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka
kminku -ziarno
- 2 łyżeczki
majeranku
- 2 łyżeczki
cząbru
- ½ łyżeczki
papryki chili mielonej
- ½ łyżeczki
rozmarynu
- ½ łyżeczki
tymianku
- ½ łyżeczki
pieprzu czarnego
- 5 kulek
ziela angielskiego
- 2 liście
laurowe
- 1 łyżeczka
suszonej włoszczyzny (np. Kucharek)
Dodatkowo:
- 60 cm foliowego
rękawa do pieczenia
Przygotowanie:
Szynkę
dokładnie umyć i ewentualnie oczyścić z nadmiaru tłuszczu lub otaczających
błonek. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Wszystkie wymienione w przepisie zioła i
przyprawy umieścić w młynku i dokładnie zmielić. Cały kawałek mięsa posmarować
oliwą z oliwek i dokładnie obsypać mieszanką przypraw ze wszystkich stron. Można
także użyć gotowej mieszanki przypraw do mięsa wieprzowego, którą można kupić w
każdym sklepie spożywczym. Następnie ręką wklepać przyprawy w mięso. Tak
przygotowaną szynkę umieścić w foliowym rękawie do pieczenia i szczelnie zamknąć
rękaw z obu stron. Schować mięso do lodówki na minimum 12 h. Szynkę wraz z
rękawem umieścić w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika. Temperaturę pieczenia
ustawić na 160°C. Piec mięso przez 2 - 2½ h. Podawać, jako danie obiadowe
na ciepło polane sosem pieczeniowym z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.
Zimna szynka jest natomiast idealna, jako wędlina do kanapek.
W ten sam sposób można przygotować także karkówkę lub schab.
Życzę
smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz