Sernik Black Red White


Sernik Black Red White

Wykonanie tego ciasta jest dość proste lecz zajmuje trochę czasu. Wymaga cierpliwości ale dla efektu końcowego naprawdę warto się trochę ,,pobawić”.



Składniki na masę serową:

- 600 g twarogu sernikowego półtłustego lub tłustego
- ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Przygotowanie sernika:

Składniki na masę serową umieścić w misie miksera i utrzeć, tylko do połączenia się składników. Nie miksować zbyt długo. Sernik po upieczeniu powinien być równy. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i owinąć bardzo dokładnie folią aluminiową od zewnątrz (przynajmniej dwukrotnie – jest to zabieg niezbędny, gdy będziemy piec ciasto w kąpieli wodnej gdyż dzięki temu unikniemy przedostania się wody do formy z masą serową). Przelać do niej masę serową, wyrównać. Piekarnik rozgrzać do 150°C (bez termoobiegu). Sernik piec przez około 45 - 60 minut w kąpieli wodnej*. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję



Składniki na ciasto Red:

- 1¼  szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- ½ łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- ¾ szklanki oleju słonecznikowego
- ½ szklanki maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- ½ łyżki octu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 30 ml czerwonego barwnika w płynie lub około ½ - ¾ łyżeczki barwnika w paście
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Przygotowanie ciasta Red:

Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm: spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać. W drugiej misce jajko lekko zmiksować, dodać olej, maślankę, barwnik, ekstrakt waniliowy i krótko miksować tylko do połączenia się wszystkich składników. Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać mikserem na niskich obrotach na gładką masę (miksować tylko w jednym kierunku). Do małej szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. Bardzo szybko wlać pianę do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z formy i całkowicie ostudzić.


Składniki na ciasto Black:

- 1¼  szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 3½  łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- ¾ szklanki oleju słonecznikowego
- ½ szklanki maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- ½ łyżki octu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Przygotowanie ciasta Black:

Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm: spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać. W drugiej misce jajko lekko zmiksować, dodać olej, maślankę, ekstrakt waniliowy i krótko miksować tylko do połączenia się wszystkich składników. Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać mikserem na niskich obrotach na gładką masę (miksować tylko w jednym kierunku). Do małej szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. Bardzo szybko wlać pianę do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z formy i całkowicie ostudzić.



Składniki na poncz:

- 1 szklanka przegotowanej ciepłej wody
- 3 łyżeczki cukru
- sok z jednej małej lub ½ dużej cytryny


Przygotowanie ponczu:

Cukier i sok z cytryny dokładnie wymieszać w szklance wody. Zanim będziemy nasączać blaty ciasta płyn dokładnie wystudzić.



Składniki na krem:

- 250 g zimnego serka Mascarpone
- 1 cukier wanilinowy
- 400 ml bardzo zimnej śmietanki 30% lub 36%
- 2 opakowania mixu do bitej śmietany
- 3 łyżki drobnego cukru


Przygotowanie kremu:

Do misy miksera wlać mocno schłodzoną śmietankę, wsypać oba rodzaje cukru oraz mixy do bitej śmietany i zacząć ją ubijać. Gdy śmietanka zacznie się już ścinać dodać serek Mascarpone i nadal ubijać do uzyskania gęstej kremowej konsystencji.



Wykonanie Sernika Black Red White:

Oba blaty ciasta przeciąć poprzecznie na dwie części bardzo ostrym i długim nożem lub przy pomocy specjalnej piłki do przekrajania biszkoptów. Dolna część ciasta będzie stanowić podstawowe części całego sernika, górną część rozkruszyć na drobne okruszki lub zblendować na drobny ,,piasek”(ciasto musi być całkowicie zimne a wręcz przesuszone, aby uzyskać dobrą drobną kruszonkę) do dwóch oddzielnych miseczek. Na paterę wyłożyć ciasto Black i nasączyć ponczem (nie zbyt mocno tylko tyle, aby przywrócić mu wilgotność). Rozsmarować na wierzchu 2 łyżki kremu i delikatnie ułożyć na nim blat zimnej masy serowej (najłatwiej zrobić to, gdy sernik jest mocno schłodzony, zimny – jest wtedy sztywny i się nie połamie). Ponownie (tym razem na blacie sernikowym) rozsmarować dwie łyżki kremu i ułożyć na nim blat ciasta Red, nasączyć go ponczem. Wierzch i boki ciasta równomiernie posmarować pozostałym kremem. Udekorować wg własnej fantazji kruszonką z blatów Black i Red. Całość ponownie wstawić na kilka godzin do lodówki, aby całość dobrze stężała.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty