Sałatka z Chipsami Wędzonego Boczku z Awokado i Serem Brie
Sałatka z Chipsami Wędzonego Boczku z Awokado i Serem Brie
Sałatka taka
jakby zwykła, ale swój niepowtarzalny smak zdecydowanie zawdzięcza podsmażonym,
chrupiącym i soczystym plastrom boczku wędzonego. To właśnie boczek nadaje tej
sałatce charakteru a całe reszta dodatkowo go podkreśla. Bardzo polecam tę sałatkę,
jako przystawkę na romantyczny wieczór we dwoje, ale także, jako świetną
przekąskę w ciągu dnia.
Składniki
(dla dwóch osób):
- plastry
wędzonego boczku (ilość wg własnych preferencji)
- 4
pomidorki koktajlowe
- ulubiony mix
sałat
- ser Brie
(ilość wg uznania)
- 1 dojrzałe
awokado
- 1
opakowanie sosu sałatkowego francuskiego (np. Knorr lub Prymat)
- 1 łyżka
ziaren słonecznika
- 1 łyżka
orzeszków Pini
Przygotowanie:
Boczek przesmażyć
na suchej patelni przez około 5 minut, aby nabrał brązowej barwy i stał się
chrupiący. Przełożyć boczek na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Pomidorki umyć i pokroić na ćwiartki. Awokado obrać ze skórki i usunąć pestkę.
Pokroić w plasterki. Słonecznik zalać wrzątkiem, aby zmiękł. Ser Brie pokroić
również na małe plasterki. W talerzy umieścić mix sałat. Następnie dodać
boczek, pomidorki, ser i awokado. Orzeszki podprażyć na suchej patelni przez chwilę,
aby lekko się zrumieniły. Całość sałatki posypać orzeszkami i ziarnami
słonecznika. Sałatkę polać sosem francuskim, który należy przygotować zgodnie z
instrukcją na opakowaniu. Sałatkę podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz