Roladka z Polędwiczki Wieprzowej ze Szpinakiem i Karmelizowaną Cebulką oraz Sosem Cebulowym
Roladka z Polędwiczki Wieprzowej ze Szpinakiem i
Karmelizowaną Cebulką oraz Sosem Cebulowym
Myślę, że jest to świetna propozycja na pyszny obiad, który przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Danie nie jest wymagające i warte przygotowania. Polędwiczka jest krucha, soczysta i przez zawinięty w niej farsz przepyszna. Polecam i zachęca do wypróbowania.
Składniki:
- ok 600 g polędwiczki wieprzowej
- 400 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego lub świeżego
- 2 duże ząbki czosnku
- 4 łyżki karmelizowanej cebulki z żurawiną firmy Eterno
- sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny
- 100 g sera typu Parmezan
- łyżka masła
- łyżka oleju roślinnego
Składniki na sos cebulowy:
- 2 duże cebule
- 3 łyżki karmelizowanej cebulki z żurawiną firmy Eterno
- 1 łyżka śmietany 36%
- 3 łyżki mąki krupczatki
- 100 ml zimnej wody
- ½ litra bulionu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczkę umyć i oczyścić z błonek i tłuszczu. Oczyszczoną
polędwiczkę przekroić wzdłuż, nie docinając do końca. Rozłożyć na płasko,
przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na cienki płat. Następnie
przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Przełożyć na talerz i
schować na chwilę do lodówki.
Szpinak rozmrozić a świeży dokładnie umyć. Na patelni rozgrzać
masło i olej. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i wrzucić na
rozgrany tłuszcz. Chwilkę podsmażyć. Dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Dusić
do czasu aż nadmiar wody odparuje. W przypadku świeżego szpinaku po uduszeniu
zblendować. Pod koniec duszenia dodać karmelizowaną cebulkę i ponownie wszystko
wymieszać. Doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia i odstawić
do lekkiego przestudzenia. Parmezan zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Polędwiczkę
wyciągnąć z lodówki i nałożyć porcję szpinaku równo na ¾ powierzchni mięsa. Posypać
całość serem i zacząć zwijać mięso w ciasny rulon. W razie potrzeby można
roladkę związać nitką na krańcach i przez środek. Na patelni ponownie rozgrzać
odrobinę tłuszczu i wrzucić roladkę na dobrze rozgrzany tłuszcz. Obsmażyć ją
krótko ze wszystkich stron. Po przesmażeniu przełożyć roladkę na foliowy rękaw
do pieczenia i ciasno zawinąć. Zamknąć folię z obu stron i przełożyć roladkę do
naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika i piec prze ok 40 minut w
temperaturze 180°C. Po tym czasie ostrożnie rozciąć rękaw i pokroić roladkę
w ok 1 cm plastry. Należy przy tym zachować ostrożność, aby się nie poparzyć gdyż
roladka będzie bardzo gorąca.
W czasie, gdy rolada będzie w piekarniku
przygotować sos cebulowy. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle na
złoty kolor. Bulion zagotować i wrzucić do niego podsmażoną cebulę oraz karmelizowaną
cebulkę z żurawiną, która dodatkowo podkreśli smak sosu. Całość gotować ok 10
min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W 100 ml zimnej wody rozmieszać mąkę i śmietankę na
gładką masę. Następnie delikatnie wlać zawartość do gorącego wywaru i
energicznie mieszać. Na koniec cały sos zblendować mikserem na gładko. Sos
podawać na ciepło. Porcję sosu nalać na talerz i poukładać na nim pokrojoną w plastry
roladkę. Całość podawać z ziemniaczanym puree i ulubioną surówką lub sałatką.
*Karmelizowana Cebulka z Żurawiną firmy Eterno to doskonały, gotowy i dobrze przyprawiony produkt, który można podawać na zimno i na gorąco. Polecany, jako dodatek na kanapki z wędliną czy serem. Może być także idealnym dodatkiem do mięs i sosów. Polecany także, jako specjalny składnik hamburgerów i pizzy.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz