Muffiny Sernikowe
Muffiny Sernikowe
Często, gdy
przygotowujemy jakieś dania lub ciasta z masy sernikowej a przepis nie wymaga
zużycia całego kilograma masy, zastanawiamy się, co zrobić z pozostałą częścią
masy. Gdy piekłam swój Sernik Black Red White
https://kulinarne-co-nieco.blogspot.com/2019/03/sernik-black-red-white-wykonanie.html
stanęłam właśnie przed tym dylematem. Przepis na sernik zakładał 600 g masy serowej. Postanowiłam, więc pozostałe 400 g masy wykorzystać do zrobienia Muffinek Sernikowych. Wyszły bardzo delikatne i smaczne. Zniknęły w mgnieniu oka.
https://kulinarne-co-nieco.blogspot.com/2019/03/sernik-black-red-white-wykonanie.html
stanęłam właśnie przed tym dylematem. Przepis na sernik zakładał 600 g masy serowej. Postanowiłam, więc pozostałe 400 g masy wykorzystać do zrobienia Muffinek Sernikowych. Wyszły bardzo delikatne i smaczne. Zniknęły w mgnieniu oka.
Składniki na
ciasto:
- 2 szklanki
mąki typ 450
- ¾ szklanki
miałkiego cukru
- szczypta
soli
- 2 płaskie
łyżeczki proszku do pieczenia
- 1
opakowanie cukru wanilinowego
- 100 g
roztopionego masła
- 1 szklanka
jogurtu naturalnego lub mleka
- 2 jajka
Składniki na masę serową:
- 350 do 400
g twarogu sernikowego
- 2 żółtka
- 2 białka
- 1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka
kaszy manny
- szczypta
soli
Dodatkowo:
- cukier
trzcinowy
- cukier
puder
- ulubione
owoce
-
opcjonalnie: krem lub bita śmietana
Przygotowanie
ciasta:
Do miski miksera
przesiać wszystkie suche składniki. W drugiej misie połączyć składniki mokre:
jogurt, rozpuszczone i ostudzone masło i jajka. Chwile miksować aż wszystkie
składniki dokładnie się połączą. Następnie mokre składniki dodać do suchych i miksować
do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Przygotowanie
masy serowej:
Twaróg
sernikowy zmiksować z żółtkami, cukrem wanilinowym oraz kaszą manną. Białka
ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubitą pianę połączyć z masą serową i
delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia się składników.
Przygotowanie
Muffinek Sernikowych:
Wypełnianie foremek/papilotek
zacząć od 1 łyżki ciasta następnie 1 łyżka masy serowej i jako ostatnia znowu
łyżka ciasta. Ostatnią warstwą zawsze musi być warstwa ciasta. Każdą babeczkę
można dodatkowo posypać odrobiną cukru trzcinowego, która podczas pieczenia
utworzy chrupiącą, karmelową skórkę. Piekarnik nagrzać do 170°C.
Muffiny wstawić do nagrzanego piekarnika
i piec około 25-30 min. Pozostawić do ostygnięcia. Zimne posypać cukrem pudrem
lub udekorować kremem albo bitą śmietaną. Podawać z owocami np. z maliną,
truskawką lub borówką.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz