Sernik Czekoladowy z Wiśniami w Rumie
Sernik Czekoladowy z Wiśniami w Rumie
Zbliża się okres Świąt Wielkanocnych. Najpopularniejsze ciasta,
jakie w tym czasie znajdą się na świątecznym stole to: Mazurki, Babki i
Serniki. Dziś chcę zaproponować naprawdę pyszny Sernik. Myślę, że swoją
oryginalnością smaku, czekoladową barwą i nutą
słodko-kwaśnej wiśni w rumie zachwyci wszystkich gości.
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego półtłustego lub tłustego
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki mąki pszennej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 460 g wiśni w rumie firmy Eterno (2 słoiczki)
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- płatki czekoladowe kuleczki np. Nesquik do wysypania spodu
blaszki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
Wiśnie z obu słoiczków przelać do miski. Do garnuszka odlać
syrop z rumem i podgrzać. Do gorącego syropu wsypać opakowanie galaretki
wiśniowej i wymieszać aż galaretka całkowicie się rozpuści. Syrop z rozpuszczoną
galaretką ponownie przelać do miseczki z wiśniami, wymieszać i odstawić w
chłodne miejsce, aby całość lekko zgęstniała. Rozpocząć przygotowywanie masy
serowej. W misie miksera umieścić jajka z cukrem i ucierać do uzyskania
jednolitej masy. Dodać pestki z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy a
następnie partiami dodawać masę serową wciąż miksując. Wlać śmietankę i na sam
koniec wsypać 3 łyżek mąki pszennej. Miksować jeszcze chwilę, aby składniki
dokładnie się wymieszały. Obie czekolady razem roztopić w kąpieli wodnej do
uzyskania płynnej konsystencji. Lekko przestudzić. Masę serową rozlać do 4 miseczek w
następujących proporcjach:
1 miseczka - 1 duża chochla masy serowej wymieszana z 3
łyżkami płynnej czekolady
2 miseczka - 2 duże chochle masy serowej wymieszane z 2
łyżkami płynnej czekolady
3 miseczka - 3 duże chochle masy serowej wymieszane z 1
łyżką płynnej czekolady
4 miseczka - pozostaje biała.
W razie potrzeby ilość czekolady w poszczególnych miseczkach
można regulować wg własnego uznania. Chodzi głównie o to, aby uzyskać różne
kolory w tonacji o najjaśniejszej do najciemniejszej. Blaszkę wyłożyć papierem
do pieczenia i wysypać na spód czekoladowe kuleczki Nesquik tak, aby dokładnie
przykryły całe dno formy. Wylewanie masy serowej rozpoczynamy od 4-tej
miseczki. Masę wylać na środek i delikatnie rozprowadzić po formie. Następnie
na sam środek białej masy powoli wlewać zawartość 3-ciej miseczki tak, aby zabarwiona
masa rozpierała białą tworząc mniejszy okrąg. Od tego momentu nie mieszamy już
szkatułką czy łyżka. W taki sam sposób postępujemy z zawartością miseczki 2-ej
i na końcu miseczki 1-ej. W finalnym efekcie powinny powstać cztery okręgi o
różnych barwach. Tak przygotowany sernik piec w kąpieli wodnej* (opis podaję na
końcu postu) w temperaturze 160°C przez około 40 – 45 minut. Cała
powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W
razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć, wystudzić.
Na wierzch wystudzonego sernika wylać pozostała, wcześniej
przygotowaną cześć czekolady (należy ją delikatnie podgrzać w kąpieli wodnej
gdyż na pewno do tego czasu zdążyła stężeć). Sernik wstawić na 15 minut do lodówki,
aby czekolada zastygła. Na zastygniętą czekoladę wylać przygotowane na początku
wiśnie z syropem. Całość wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin a
najlepiej na całą noc.
* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na
tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego,
do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.
Sernik pieczony jest z parą wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki
parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na
środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję.
Wiśnie z Rumem mają szereg zastosowań. Doskonale nadają się
do wypieków, zwłaszcza tych z dodatkiem ciemnej czekolady. Można je też dodawać
do mięs, deserów, kompotów lub po prostu podjadać w wolnej chwili ze słoiczka.
Możesz podać z herbatą, albo na oddzielnym spodeczku jak dawniej na dworach,
albo bezpośrednio do napoju.
Życzę smacznego.
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńDziękuję za pochwałę i zapraszam gorąco do śledzenia mojego bloga.
Usuń