Deser Śmietankowy Blue Velvet z Borówką Amerykańską


Deser Śmietankowy Blue Velvet z Borówką Amerykańską

Deser ten jest naprawdę bardzo aksamitny, delikatny o smaku waniliowej śmietanki i za sprawą wieloowocowej niebieskiej galaretki z posmakiem owoców. Dodatkowo smak tego deseru podkreślają owoce borówki lub jagód.



Składniki na masę śmietankową:

- 300 ml mleka 3,2 %
- 300 ml śmietanki 30%
- 75 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki żelatyny
- 80 ml ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny


Przygotowanie masy śmietankowej:

Przygotować szczelną w miarę głęboką okrągłą lub prostokątną formę (moja forma jest o wymiarach 23x23 cm). Do garnka wlać mleko, śmietankę, dodać cukier wanilinowy lub pestki z 1 laski wanilii lub ekstrakt waniliowy. Całość podgrzewać, aby masa była bardzo ciepła, lecz nie doprowadzać do wrzenia. W 80 ml ciepłej wody dokładnie rozpuścić żelatynę. Gdy masa mleczno-śmietankowa będzie już wystarczająco ciepła dodać żelatynę i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić z gazu i wystudzić masę. Zimną wlewać do przygotowanej formy. Wstawić na min 1 h do lodówki, aby masa trochę stężała.


Składniki na masę Blue:

- 300 ml mleka 3,2 %
- 300 ml śmietanki 30%
- 75 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1½ łyżki żelatyny
- 1 opakowanie niebieskiej galaretki (75 g)
- 100 ml ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny i galaretki


Przygotowanie masy Blue:

Do garnka wlać mleko, śmietankę, dodać cukier wanilinowy lub pestki z 1 laski wanilii lub ekstrakt waniliowy. Całość podgrzewać, aby masa była bardzo ciepła, lecz nie doprowadzać do wrzenia. W 100 ml ciepłej wody dokładnie rozpuścić żelatynę i niebieską galaretkę. Gdy masa będzie już wystarczająco ciepła dodać żelatynę z galaretką i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić z gazu i wystudzić masę. Zimną wlewać na zastygniętą warstwę masy śmietankowej. Ponownie wstawić na min 1 h do lodówki, aby druga warstwa masy trochę stężała.


Składniki na warstwę końcową:
  
- borówki amerykańskie lub jagody (ilość wg uznania)
- 2 opakowania niebieskiej galaretki (150 g)
- 500 ml wody


Przygotowanie:

Wodę zagotować i wsypać do niej zawartość dwóch opakowań niebieskiej galaretki. Wymieszać, aby całość dokładnie się rozpuściła a płyn był klarowny. Odstawić do wystudzenia. Galaretka musi być zimna i zacząć już pomału gęstnieć, ale mieć wciąż płynną konsystencję. Na zastygniętej warstwie masy Blue poukładać owoce borówki amerykańskiej lub jagód i delikatnie zalać owoce galaretką tak, aby przykryła je w całości. Ponownie wszystko wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc, aby wszystkie masy bardzo dobrze stężały. Podawać z dodatkową porcją owoców.




Smacznego



Komentarze

Popularne Posty