Ciasto Kinder Bueno
Ciasto
Kinder Bueno
Ciasto to,
to nie lada gratka dla wielbicieli batoników Kinder Bueno. Obłędnie pyszne ciasto,
które przygotowuje się bez pieczenia. Składa się ono z warstw herbatników,
przełożonych kremem czekoladowo - orzechowym i śmietanowym. Ciasto nie należy
do lekkich deserów jednak, gdy się je już raz zrobi to będzie się chętnie
wracać do tego przepisu. Znika w mgnieniu oka. Polecam.
Składniki I
fazy:
- herbatniki
maślane (ilość uzależniona od wielkości blaszki)
- 1/2
szklanki letniego mleka ( do namaczania herbatników)
- puszka czekoladowej
masy Kajmak
- 2 do 3 łyżek mleka
- blaszka
prostokątna
Przygotowanie
I fazy:
Blaszkę
wyłożyć folią aluminiową (spód i boki). Herbatniki moczyć w mleku i układać na
spodzie blaszki aż całe dno będzie zakryte. Do garnuszka wlać 2-3 łyżki mleka i
puszkę masy Kajmak. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż masa będzie
miała płynną konsystencję. Masą zalać herbatniki w blaszce a następnie ułożyć
kolejną warstwę herbatników.
Składniki II
fazy:
- herbatniki
maślane
- 400 ml
śmietany kremówki 30%
- 250 g
serka Mascarpone
- 1 łyżka
cukru pudru
- 1
opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki
kremu orzechowego Nutella
- 6
pojedynczych batoników Kinder Bueno
- 1 łyżka
żelatyny
- 3 łyżki
ciepłej wody
- 1
opakowanie mixu do bitej śmietany
Przygotowanie
II fazy:
W 3 łyżkach
ciepłej wody rozpuścić żelatynę i odstawić. Do misy miksera wlać śmietankę
dodać oba cukry, serek Mascarpone i mix do bitej śmietany. Ubić całość aż masa
będzie gęsta i kremowa. Następnie dodać krem Nutella i nadal miksować. Batoniki
posiekać nożem na mniejsze kawałki i dodać do kremu (wciąż miksując). Na koniec
wlać rozpuszczoną żelatynę i miksować całość jeszcze przez minutę. Krem ułożyć
w blaszce na warstwie herbatników, wyrównać. Poukładać koleją warstwę
herbatników i wstawić całość do lodówki na min 1 h, aby krem trochę stężał.
Składniki
III fazy:
- 400 ml
śmietany kremówki 30%
- 250 g
serka Mascarpone
- 2 łyżki
cukru pudru
- 1
opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1
opakowanie mixu do bitej śmietany
- 100 g
czekolady gorzkiej.
- ok 4 pojedyncze batoniki Kinder Bueno do dekoracji
Przygotowanie
III fazy:
Do misy
miksera wlać śmietankę dodać oba cukry, serek Mascarpone i mix do bitej śmietany.
Ubić całość aż masa będzie gęsta i kremowa. Krem ponownie ułożyć w blaszce na
warstwie herbatników, wyrównać. Czekoladę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i posypać nią wierzch kremu śmietankowego. Udekorować całość kawałkami
batoników i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Smacznego
Pyszne! Ze wzgledu na duza ilosc balonów wychodzi dosyc drogo.
OdpowiedzUsuńFakt. Nie jest to ciasto tanie ale też nie robi się co tydzień, natomiast smak jest genialny. Batonow można użyć mniej i nie trzeba koniecznie dekorowac nimi całego ciasta. 😙
Usuń