Chleb z Karmelizowaną Cebulką i Żurawiną
Chleb z
Karmelizowaną Cebulką i Żurawiną
Domowy chleb
pieczony w naczyniu żaroodpornym, niewymagający zagniatana a tylko dokładnego
wymieszania składników zwykłą łyżką. Chleb ma pyszną chrupiącą skórką i
mięciutki delikatnie słodkawy środek a to za sprawą słodkiej karmelizowanej
cebulki z żurawiną. Polecam.
Składniki:
- 20 g
świeżych drożdży (lub 1 czubata łyżeczka suszonych instant)
- 1 łyżeczka
cukru
- 400 g mąki
pszennej do wypieku chleba
- 1 łyżeczka
soli
- 100 g Karmelizowanej
Cebulki z żurawiną firmy Eterno (½ słoiczka)
- 350 g wody
mineralnej niegazowanej
-
opcjonalnie ulubione ziarna słonecznika, dyni, siemienia lnianego itd.
Przygotowanie:
Drożdże
rozpuścić w 3 łyżkach letniej wody z dodatkiem cukru. Karmelizowaną Cebulkę posiekać
nożem na drobniejsze kawałki. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i rozpuszczone
drożdże. Wszystko wymieszać łyżką. Następnie do 350 ml wody mineralnej (lekko
podgrzanej) wrzucić posiekaną karmelizowaną cebulkę i wymieszać. Całość przelać do mieszanki z mąką i dokładnie
połączyć ze sobą (ciasto wyjdzie dość rzadkie). Do mieszanki na tym etapie można
dosypać ulubione ziarna. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na
około 2 h.
Wyrośnięte
ciasto ponownie przemieszać łyżką, aby opadło. Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporny
(bez pokrywki) o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną
temperaturę (około 245°C) i nagrzać go razem z naczyniem.
Gdy naczynie
będą już bardzo gorące, przelać ciasto z miski do naczynia. Całość wstawić z
powrotem do piekarnika i piec bez przykrycia przez 5 minut, następnie przykryć
naczynie pokrywą i piec przez 25 minut. Po upływie 25 minut zdjąć pokrywę i
piec chleb jeszcze przez kolejne 20 minut (gdyby wierzch chleba za mocno się
przyrumieniał należy nakryć go kawałkiem filii aluminiowej). Wyjąć chleb z
piekarnika. Po ok 15 minutach delikatnie wyjąć z naczynia i studzić na kratce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz