Torcik a’la Kinder Mleczna Kanapka
Torcik a’la
Kinder Mleczna Kanapka
Mleczna
kanapka to pyszna przekąska biszkoptowa z dużą zawartością mlecznego kremu.
Uwielbiają ja zarówno dzieci, jaki i dorośli. Dziś prezentuję przepis na domową
wersję tego smakołyku w rozmiarze XXL.
Składniki na
kakaowe blaty:
- 3/4
szklanki oleju rzepakowego
- pół
szklanki wody
- 1 szklanka
cukru
- 3 łyżki
kakao (płaskie)
W/w
składniki umieścić w garnku i zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z
palnika i całkowicie wystudzić.
Dodatkowo:
- 5 jajek,
białka i żółtka oddzielnie
- pół
szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1,5
szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej
Składniki na
mleczny krem:
- 125 ml
mleka
- 1 szklanka
mleka w proszku (pełnego)
- 250 g
serka Mascarpone
- 2/3
szklanki drobnego cukru do wypieków
- 350 g
masła
- 1opakowanie
cukru wanilinowego
Składniki na
polewę czekoladową:
- 100 g
gorzkiej
- 100 g
czekolady
- 70 g masła
Przygotowanie
kakaowych blatów:
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać
i odłożyć. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijać. Następnie zacząć dodawać żółtka jedno po
drugim i ubijać do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę kakaową
i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia. Dodać
przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Formę o wymiarach
25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno i przelać do formy ciasto,
wyrównać. Piec w temperaturze 180º C przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego
patyczka. Wystudzić a następnie przekroić ostrym nożem na 2 równe blaty
kakaowe.
Przygotowanie
kremu:
Mleko
(zwykłe) zagotować z cukrem wanilinowym, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do
otrzymania jasnej i puszystej masy. Powoli dodawać do niego wystudzone
waniliowe mleko i serek Mascarpone, dalej ucierając. Wsypać mleko w proszku i
ucierać do gładkości. Blaty biszkoptowe przełożyć mleczną masą. Wierzch oblać
polewą czekoladową, wyrównać. Ciasto schłodzić i przechowywać w lodówce.
Przygotowanie
polewy:
W garnuszku
roztopić masło. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej roztopienia.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz