Śmietanowiec z Mascarpone i Czekoladowymi Cukierkami M&M’s


Śmietanowiec z Mascarpone i Czekoladowymi Cukierkami M&M’s


Wszyscy robią ten deser z kolorowymi galaretkami i jest pyszny, lecz ja chcę zaproponować zupełnie inny dodatek - czekoladowe cukierki m&m’s. Cukierki, które lubią prawie wszyscy. Deser ten na pewno bardzo przypadnie do gustu głównie dzieciom. Świetny deser na np. imprezę urodzinową naszych pociech.




Składniki:

- 250 g serka Mascarpone
- 330 ml śmietany kremówki
- 1 serek homogenizowany waniliowy
- 1 opakowanie galaretki w ulubionym kolorze (75 g)
- 40 g żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 paczka czekoladowych cukierków m&m’s (150 g)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 opakowanie mixu do bitej śmietany.

Składniki na spód i do kruszonki:

- 100 g masła
- herbatniki kakaowe 370 g


Przygotowanie:

Galaretkę i 40 g żelatyny rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia. Herbatniki zmiksować blenderem lub rozgnieść wałkiem w plastikowym woreczku. Do miseczki odłożyć ¼ rozgniecionych herbatników gdyż będą nam potrzebne, jako posypka. Masło roztopić (tradycyjnie w garnuszku lub w kuchence mikrofalowej) następnie połączyć z pozostałą częścią rozgniecionych herbatników, aby powstała konsystencja mokrego piasku. 
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Masę herbatnikową wysypać na spód formy i dokładnie wyrównać.
Serek Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Śmietanę kremówkę ubić wraz z mixem do bitej śmietany na sztywno. Następnie połączyć kremówkę z masą Masarpone oraz dodać serek homogenizowany. Zmiksować wszystko mikserem na najmniejszych obrotach tak, aby cała masa miała jednolitą konsystencję. Pod koniec pomału wlewać wystudzoną galaretkę z żelatyną oraz łyżkę soku z cytryny nie przerywając miksowania. Czekoladowe cukierki m&m’s wsypać do masy i bardzo krótko wymieszać (2-3 obroty łyżką). Masę przelać do tortownicy na herbatnikowy spód i wyrównać. Pozostałą częścią rozgniecionych herbatników posypać wierzch masy i całość wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze stężała (najlepiej na całą noc).




Smacznego


Komentarze

Popularne Posty