Puszysty Omlet na Słodko
Puszysty Omlet na Słodko
Omlet – potrawa w formie placka, przyrządzana ze smażonych
jaj.
Omlety były już znane w starożytnym Rzymie, ale dopiero
Francuzi udoskonalili i urozmaicili ich smak. Do polskiej kuchni trafiły za
sprawą Marysieńki Sobieskiej, która rozpowszechniła je w czasie swoich licznych
podróży po kraju.
Istnieje wiele odmian omletów, wśród których wyróżnić można
m.in.:
omlet naturalny (omlet francuski) – sporządzany z jaj, wody
i soli, charakteryzujący się galaretowatym wierzchem. Podawany na słono.
omlet mieszany – odmiana omletu naturalnego.
omlet biszkoptowy (omlet rzymski) – podawany na słono lub na
słodko.
tortilla hiszpańska – hiszpański omlet przyrządzany z jajek
z dodatkiem usmażonych ziemniaków i innych składników.
frittata – włoski omlet z mieszanką warzywną, jako
nadzieniem i (ewentualnie) czosnkiem lub anchois, zapiekana na maśle.
tamagoyaki – japoński wielowarstwowy placek złożony z
cienkich, zawijanych omletów.
Składniki
(na dwa omlety):
(na dwa omlety):
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mleka lub wody
- szczypta soli
- olej lub klarowane masło do smażenia
- ulubione dodatki np.:
serek waniliowy lub owocowy,
dżem,
konfitura,
świeże owoce,
bita śmietana itd.
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na
sztywną pianę w osobnej misce. Żółtka zmiksować z mąką i mlekiem na puszystą
masę. Następnie delikatnie przy użyciu
silikonowej szpatułki połączyć masę żółtkową z ubitymi białkami. Dokładnie wymieszać,
aby uzyskać jednolitą konsystencję. Masę podzielić na dwie równe części
przelewając do dwóch miseczek lub szklanek o tej samej pojemności. Na patelni
rozgrzać olej lub masło i wlać zawartość z pierwszej miseczki. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Czynność
powtórzyć z zawartością drugiej miseczki.
*Mój omlet na zdjęciu podany jest z waniliowym serkiem
homogenizowanym i polany ciepłą konfiturą wiśniową. Przepis na konfiturę w
linku:
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz