Polędwica Wieprzowa z Sosem Chrzanowo – Wiśniowym
Polędwica
Wieprzowa z Sosem Chrzanowo – Wiśniowym
Sos wiśniowy
to klasyczny sos na słodkim winie, który doskonale komponują się z delikatną
polędwiczką. Świetnie pasuje jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Chrzan natomiast
dodaje delikatnej pikanterii i dodatkowego aromatu.
Składniki:
- ok 640 g
polędwicy wieprzowej
- ½ szklanki
syropu wiśniowego lub konfitury wiśniowej + 1½ łyżki do sosu
- 1 łyżka
tartego chrzanu (odsączonego) + 1 łyżeczka do sosu
- ½ bulionu
drobiowego
- ¼ szklanki
słodkiego białego wina (najlepiej reńskiego)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik
rozgrzać do 160°C. Polędwicę umyć i oczyścić z otaczających błonek oraz
tłuszczu. Ułożyć ją na ruszcie w płytkiej brytfance. Syrop wiśniowy wymieszać dokładnie
z łyżką chrzanu. W przypadku użycia konfitury należy ją delikatnie podgrzać w
kuchence mikrofalowej lub w garnuszku, aby powstała bardziej płynna konsystencja.
Zmiksować ją potem blenderem, aby rozdrobnić owoce wiśni i następnie dodać
chrzan. Połową mieszanki wysmarować mięso. Piec 30 minut a następnie obrócić polędwicę
na drugą stronę i ponownie posmarować mięso pozostałą mieszanką wiśniowo – chrzanową.
Piec przez kolejne 30 minut. Upieczoną polędwicę wyciągnąć z piekarnika i
zawinąć luźno w folię aluminiową. Odstawić na 10 - 15 minut. Do małego garnuszka
przelać przez gęste sitko powstały na dnie brytfanki sos. Dodać bulion, wino, 1
łyżeczkę chrzanu i 1 ½ łyżki syropu wiśniowego. Gotować na średnim ogniu aż
połowa sosu odparuje. Sos doprawić według własnego smaku solą i pieprzem. Jeśli
ktoś lubi bardziej gęste sosy można go zagęścić 1 czubatą łyżką mąki
rozmieszanej w ½ szklanki zimnej wody. Polędwicę rozwinąć z foli i pokroić na ok
1 cm plastry. Sos w preferowanej przez siebie ilości nalać na talerz i poukładać
na nim plastry polędwicy. Podawać z ziemniakami lub gotowanymi warzywami.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz