Plecione Bajgle
Plecione
Bajgle
Bajgiel –
żydowskie pieczywo wypiekane od XVII wieku. Często bywa mylony z obwarzankiem.
Bajgiel
został wymyślony w Europie Środkowej, prawdopodobnie w Krakowie, jak wskazuje
dokument z 1610 wzmiankujący bajgle, jako prezenty dawane kobietom po urodzeniu
dziecka. Inne, częste wyjaśnienie pochodzenia bajgla głosi, że przybył on do Polski,
jako prezent z Wiednia, na cześć zwycięstwa króla Jana Sobieskiego nad Turkami
w 1683.
Ok. 1900
emigranci żydowscy przenieśli bajgle na Manhattan. Piekarze do 1950 wyrabiali
je ręcznie, później zaczęto je produkować maszynowo, co spowodowało szybką,
opłacalną produkcję żydowskiego pieczywa.
W 1927
pochodzący z Polski piekarz, Harry Lender przybył do New Haven w Connecticut i
założył pierwszą w Stanach Zjednoczonych fabrykę bajgli poza Nowym Jorkiem.
Obecnie dwa
miasta znane są z wyrobu bajgli: Nowy Jork i Montreal.
Dobrze
zrobione bajgle mają smak jedyny w swoim rodzaju. Choć przygotowanie bajgli
jest dość czasochłonne to od czasu do czasu warto go poświęci na ich przygotowanie,
bo są pyszne.
Składniki (8 sztuk):
- 450 g mąki
pszennej
- 250 ml ciepłej
wody
- 1 łyżka miodu
lub syropu ryżowego
- 7 g
drożdży instant
- 1 ½ łyżeczki
soli
- do
posypania: mak, sezam
Roztwór do obgotowania:
- 600 ml
wody
- 2 łyżki
miodu
- 2 łyżki
sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki
soli
Przygotowanie:
Mąkę wsypać
do miski z drożdżami i solą. Wodę wymieszać z miodem wlać do miski z suchymi
składnikami. Wymieszać a następnie zagnieść ciasto aż będzie jednolite i gładkie.
Przykryć i odstawić na 10 minut, aby chwilę odpoczęło. Po tym czasie powtórnie
wyrobić przez 3-4 minuty - ręcznie na blacie.
Ciasto
przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na
1 godzinę do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Następnie ponownie ciasto chwile powygniatać,
uformować kulę, powtórnie umieścić w misce. Miskę szczelnie owinąć folią i
wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego
dnia wyjąć ciasto, pozagniatać na posypanej mąką stolnicy przez parę minut,
następnie pokroić na 8 kawałków po ok 100 g każdy. Każdy kawałek ciasta uformować
w wałek o długości ok 15 cm i średnicy ok 2-3 cm. Następnie wałek delikatnie
spłaszczyć dłonią i naciąć wzdłuż na dwie równe części, lecz nie przecinać do
końca. Obie połówki ciasta skręcić ze sobą nawzajem i uformować w okrąg z
dziurką w środku. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i w taki sam
sposób przygotować pozostałe bajgle. Tak przygotowane bułki przykryć ściereczką
kuchenną i odstawić na 1½ h w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Przed
rozpoczęciem pieczenia każdą bułeczkę należy najpierw obgotować w specjalnie
przygotowanym roztworze wodnym. Przygotowanie roztworu polega na zagotowaniu ze
sobą wody, miodu i sody oczyszczonej. Gdy roztwór się zagotuję zmniejszyć ogień
i wkładać do niego po jednej lub po dwie bajgle, obgotowywać po 1 minucie z
każdej strony. Odkładać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i od razu posypywać
makiem lub sezamem. Piekarnik nagrzać do 200°C i włożyć blachę z
obgotowanymi bajglami. Piec przez ok. 15-20 minut na ciemno złoty kolor. Można
po przekrojeniu grillować w tosterze lub opiekaczu.
Bajgle można
podawać na różne sposoby i z ulubionymi dodatkami np.: serkiem Philadelphia,
serem kozim, mozzarellą, żółtym, pleśniowym, łososiem wędzonym, szynką, sałatą,
świeżym ogórkiem, kaparami, kawiorem, pieczonym kurczakiem, pomidorami, dżemem,
konfiturą, kremem czekoladowym i wszystkim, na co tylko przyjdzie nam ochota w
różnych połączeniach i zestawieniach.
*Moja bajgla
na zdjęciu podana jest z śmietankowym twarożkiem ze szczypiorkiem z rzodkiewką
na sałacie lodowej.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz