Pieczony Łosoś w Pomarańczach
Pieczony Łosoś
w Pomarańczach
Łosoś jest
bardzo znaną i lubianą rybą. Łosoś stanowi bardzo dobre źródło
pełnowartościowego białka - w 100 gramach ryby znajdziemy około 20 gramów
białka, bez względu na rodzaj hodowli. Ryba zawiera również egzogenne
aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie, jak: leucyna, izoleucyna,
walina i lizyna. Łosoś w każdej formie stanowi bogactwo wielonienasyconych
kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu.
Kwasy te mają dobroczynny wpływ na organizm poprzez: zmniejszanie stężenia triacylogliceroli
w osoczu krwi, normalizowanie ciśnienia krwi, działanie przeciwzakrzepowe, zmniejszanie
stężenia poziomu cholesterolu we krwi, hamowanie choroby wieńcowej serca i
choroby niedokrwiennej serca, działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, zmniejszanie
tempa rozwoju cukrzycy typu 2, działanie przeciwnowotworowe, wzmaganie układu
immunologicznego, zapobieganie depresji, zmniejszanie ryzyka wystąpienia otyłości
przez hamowanie lipogenezy, pozytywny wpływ na skórę oraz wspomaganie leczenia
chorób skórnych.
Składniki:
- filet
(filety) z łososia
- 1 duża pomarańcza
- masło
- sól morska
- pieprz
- zioła wg
własnych upodobań (np. zioła prowansalskie, koperek, tymianek)
Przygotowanie:
Łososia umyć
i zdjąć skórę. Sprawdzić dokładnie mięso i w razie potrzeby usunąć ewentualne ości.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć kawałek folii aluminiowej. Z masła
wykroić kilka plasterków o grubości ok 3-4 mm. Na foli ułożyć 3 plastry masła i
oprószyć solą morską, pieprzem i ziołami. Na plastrach masła ułożyć
przygotowane i oczyszczone filety z łososia. Na wszystkich kawałkach ryby
ułożyć kolejne 3-4 plasterki masła i ponownie oprószyć solą, pieprzem i
ziołami. Pomarańczę dokładnie umyć i przekroić na pół. Z jednej połówki
wycisnąć sok a drugą pokroić w kilka półplasterków (o grubości ok 4 mm). Polać
łososia wyciśniętym sokiem i na każdym kawałku ryby ułożyć półplasterki
pomarańczy. Naczynie zamknąć pokrywką i całość wstawić do ZIMNEGO piekarnika.
Ustawić temperaturę pieczenia (górna i dolna grzałka) na 200°C
i piec łososia przez 1 h. Tak upieczoną rybę podawać na ciepło z puree
ziemniaczanym, ryżem, kaszą, gotowanymi lub pieczonymi warzywami. Łosoś
wychodzi bardzo soczysty i smaczny. Polecam gorąco.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz