Pieczone Pączki


Pieczone Pączki

Pączek – wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego (z mąki pszennej) uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu, fryturze wołowej, oleju lub ceresie, dawniej też na klarowanym maśle na kolor ciemno-złoty lub upieczonego w wysokiej temperaturze na kolor jasno-złoty. Tradycyjnie nadziewa się pączki konfiturą lub marmoladą przed smażeniem. Współcześnie jednak zdarzają się pączki nadziewane dopiero po usmażeniu: zazwyczaj marmoladą wieloowocową lub konfiturą różaną. Gotowy pączek jest zwykle lukrowany lub oprószony cukrem pudrem, może być też posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub polany czekoladą.

Ja postanowiła z okazji ,,Tłustego czwartku” zaproponować przepis na wersję pieczoną zamiast smażonej. Wersja pieczona jest na pewno o przynajmniej połowę mniej kaloryczna a równie smaczna.



Składniki:
(na około 25 sztuk)

- 1 kg mąki pszennej (tortowej)
- 21 g suchych drożdży
- 130 g cukru
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 100 g masła
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- 40 ml spirytusu
- sok z połowy niedużej cytryny
- pół łyżeczki soli
- 1 jako i 2 łyżki mleka do posmarowania pączków przed pieczeniem


Dodatkowo:

- konfitura do nadziania smak wg upodobań
- cukier puder do posypania lub do lukru  


Przygotowanie:

Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1½ h, aby podwoiło objętość. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Ciasto podzielić na porcje o gramaturze ok 70 g każda. Formować kulki i odkładać je na ściereczkę kuchenną lub na blat oprószony mąką. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 35- 45 minut w zależności od temperatury, ale pilnować, aby pączki nie były przerośnięte. Piekarnik nagrzać do 180°C. Pączki ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia w pewnych odstępach (pączki podczas pieczenia trochę urosną). Przed włożeniem blachy do piekarnika pączki posmarować jajkiem rozkłóconym z 2 łyżkami mleka. Pączki piec przez 25 minut.
Po upieczeniu nadziewać od razu konfiturą i lukrować, gdy są jeszcze ciepłe.


*W celu otrzymania lukru do 1 szklanki cukru pudru dodać 2 - 3 łyżkami gorącej wody, sok z jednej cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego bądź pomarańczowego. W razie potrzeby dodać cukru lub wody, by osiągnąć pożądaną konsystencję. Lukrować zanurzając wierzch pączka w lukrze i odkładając na kratkę, aby lukier równomiernie rozpłynął się po pączku. Dodatkowo można ozdobić pączki kandyzowaną skórką z pomarańczy.



Smacznego

Komentarze

Popularne Posty