Mega Eklery z Kremem Budyniowym


Mega Eklery z Kremem Budyniowym


Ekler – podłużne ciastko w postaci parzonego ciasta przełożonego kremem. Korpusy na eklery formuje się w pożądane kształty przeciskając ciasto przez rękaw cukierniczy. Po upieczeniu w piecu ciasto przecinane jest na pół i jego dolna część napełniana się bitą śmietanką, kremem bezowym lub kremem budyniowym. Z wierzchu posypywany cukrem pudrem lub oblany czekoladową polewą.



Składniki na ciasto parzone:

- mąka pszenna 2 szklanki
- 1 kostka margaryny 250 g
- woda 2 szklanki
- 6 jajek
- szczypta soli


Przygotowanie:

W garnku z powłoką teflonową lub z podwójnym dnem zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Gdy zawartość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, wsypać całą wcześniej przygotowaną (przesianą) mąkę i energicznie mieszać. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i zacznie mieć szklisty kolor, będzie oznaczało, że jest gotowe i wówczas zdjąć je z ognia. Odstawić do przestudzenia. Gdy ciasto przestygnie przełożyć je do misy miksera i dodając po jednym jajku, cały czas energicznie ubijać. Tak przygotowane ciasto jest już podstawową baza do zrobienia pysznych eklerów.


Przygotowanie eklerów:

Piekarnik rozgrzej do 210 C. Na dużej blaszce z piekarnika rozwiń papier do pieczenia lub posmaruj blachę tłuszczem i przy pomocy worka cukierniczego z ozdobna końcówka zacznij wyciskać ciasto w kształt walca (standardowa długości to ok. 10 cm o promieniu od 3 do 4 cm) w pewnych odstępach, ponieważ ciasto podczas pieczenia urośnie. W dolnej części piekarnika ustaw pojemnik ( blaszka do pieczenia lub naczynie żaroodporne) z woda, aby podczas pieczenia wytwarzało się trochę pary wodnej. Piecz przez ok 20-25 min. Następnie obniż temperaturę do 150°C i piecz jeszcze 10 min. Podczas pieczenia przez pierwsze 15 minut pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika, bo ciasto opadnie. Gotowe eklery możemy przechowywać w papierowej torebce ( bez nadzienia) nawet kilka dni.



Składniki kremu:

- masło lub margaryna 250 g.
- cukier 3 łyżki
- budyń waniliowy lub śmietankowy 1
- mleko 0,5 l.


Przygotowanie kremu:

Ugotować budyń na osłodzonym mleku i wystudzić ciągle mieszając. Masło miksować na jednolitą masę a następnie dodawać po łyżce budyniu nie przerywając miksowania. Miksować wszystko tak długo aż masa będzie pulchna i jednolita.


Nadziewanie:
  
Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobna końcówka. Eklery po wystygnięciu przeciąć ostrym nożem w poprzek na dwie części i rozpocząć nadziewanie.



*Moje Eklery bardzo mocno wyrosły, dlatego nazwałam je Mega Eklerami :-)


Smacznego.


Komentarze

Popularne Posty