Mega Eklery z Kremem Budyniowym
Mega Eklery
z Kremem Budyniowym
Ekler –
podłużne ciastko w postaci parzonego ciasta przełożonego kremem. Korpusy na
eklery formuje się w pożądane kształty przeciskając ciasto przez rękaw cukierniczy.
Po upieczeniu w piecu ciasto przecinane jest na pół i jego dolna część
napełniana się bitą śmietanką, kremem bezowym lub kremem budyniowym. Z wierzchu
posypywany cukrem pudrem lub oblany czekoladową polewą.
Składniki na
ciasto parzone:
- mąka
pszenna 2 szklanki
- 1 kostka
margaryny 250 g
- woda 2
szklanki
- 6 jajek
- szczypta
soli
Przygotowanie:
W garnku z
powłoką teflonową lub z podwójnym dnem zagotować wodę z margaryną i szczyptą
soli. Gdy zawartość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, wsypać całą wcześniej
przygotowaną (przesianą) mąkę i energicznie mieszać. Gdy ciasto zacznie
odchodzić od ścianek garnka i zacznie mieć szklisty kolor, będzie oznaczało, że
jest gotowe i wówczas zdjąć je z ognia. Odstawić do przestudzenia. Gdy ciasto
przestygnie przełożyć je do misy miksera i dodając po jednym jajku, cały czas
energicznie ubijać. Tak przygotowane ciasto jest już podstawową baza do
zrobienia pysznych eklerów.
Przygotowanie
eklerów:
Piekarnik
rozgrzej do 210 C. Na dużej blaszce z piekarnika rozwiń papier do pieczenia lub
posmaruj blachę tłuszczem i przy pomocy worka cukierniczego z ozdobna końcówka
zacznij wyciskać ciasto w kształt walca (standardowa długości to ok. 10 cm o promieniu
od 3 do 4 cm) w pewnych odstępach, ponieważ ciasto podczas pieczenia urośnie. W
dolnej części piekarnika ustaw pojemnik ( blaszka do pieczenia lub naczynie
żaroodporne) z woda, aby podczas pieczenia wytwarzało się trochę pary wodnej.
Piecz przez ok 20-25 min. Następnie obniż temperaturę do 150°C
i piecz jeszcze 10 min. Podczas pieczenia przez pierwsze 15 minut pod żadnym
pozorem nie otwieraj piekarnika, bo ciasto opadnie. Gotowe eklery możemy
przechowywać w papierowej torebce ( bez nadzienia) nawet kilka dni.
Składniki
kremu:
- masło lub
margaryna 250 g.
- cukier 3
łyżki
- budyń
waniliowy lub śmietankowy 1
- mleko 0,5
l.
Przygotowanie
kremu:
Ugotować
budyń na osłodzonym mleku i wystudzić ciągle mieszając. Masło miksować na
jednolitą masę a następnie dodawać po łyżce budyniu nie przerywając miksowania.
Miksować wszystko tak długo aż masa będzie pulchna i jednolita.
Nadziewanie:
Krem przełożyć
do worka cukierniczego z ozdobna końcówka. Eklery po wystygnięciu przeciąć
ostrym nożem w poprzek na dwie części i rozpocząć nadziewanie.
*Moje Eklery
bardzo mocno wyrosły, dlatego nazwałam je Mega Eklerami :-)
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz