Mango Lassi Aksamitny Orzeźwiający Koktajl


Mango Lassi 
Aksamitny Orzeźwiający Koktajl


Lassi – indyjski napój przyrządzany z jogurtu, wody i przypraw spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. Tradycyjne lassi jest słone i przyprawione chili. Współcześnie popularność zdobyła słodka odmiana tego napoju przyprawiona różnymi owocami (cytryną, mango, truskawkami).



Składniki:

- 400 ml pulpa mango (puszkowane) lub 2 duże dojrzałe mango
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml mleka
- 2 łyżki miodu (lub cukru)
- kruszony lód lub 1 szklanka bardzo zimnej wody
- szczypta kardamonu do dekoracji


Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w dzbanku blendera kielichowego i dokładnie zmiksować. W przypadku, gdy wykorzystujemy owoce zamiast Pulpy należy je najpierw obrać i usunąć pestki. Następnie pokroić na drobniejsze kawałki i zmiksować na jednolity mus. Potem dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Napój podawać mocno schłodzony. Udekorować mielonym kardamonem lub prażonymi orzeszkami Pistacjowymi, Makadamia albo Pinii. Przechowywać w lodówce do 24h.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty