Mango Lassi Aksamitny Orzeźwiający Koktajl
Mango Lassi
Aksamitny Orzeźwiający Koktajl
Lassi – indyjski napój przyrządzany z jogurtu, wody i
przypraw spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. Tradycyjne lassi jest słone i
przyprawione chili. Współcześnie popularność zdobyła słodka odmiana tego napoju
przyprawiona różnymi owocami (cytryną, mango, truskawkami).
Składniki:
- 400 ml pulpa mango (puszkowane) lub 2 duże dojrzałe mango
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml mleka
- 2 łyżki miodu (lub cukru)
- kruszony lód lub 1 szklanka bardzo zimnej wody
- szczypta kardamonu do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w dzbanku blendera kielichowego
i dokładnie zmiksować. W przypadku, gdy wykorzystujemy owoce zamiast Pulpy
należy je najpierw obrać i usunąć pestki. Następnie pokroić na drobniejsze
kawałki i zmiksować na jednolity mus. Potem dodać pozostałe składniki i dokładnie
wymieszać. Napój podawać mocno schłodzony. Udekorować mielonym kardamonem lub
prażonymi orzeszkami Pistacjowymi, Makadamia albo Pinii. Przechowywać w lodówce
do 24h.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz