Likier typu Malibu
Likier typu
Malibu
Malibu to
przyrządzany na bazie karaibskiego rumu likier kokosowy o objętościowej
zawartości alkoholu 21,0%. Malibu jest międzynarodową marką dostępną w ponad
150 krajach świata, a jej właścicielem jest francuska kompania Pernod Ricard.
Oryginalny
produkt Malibu „Caribbean Rum with Coconut”, to karaibski rum z ekstraktem
kokosowym, ale na wybrane światowe rynki zostały także wprowadzone jego smakowe
odmiany, i tak ukazały się: Malibu Pineapple i Malibu Mango, Malibu Passion
Fruit, Malibu Tropical Banana, Malibu Melon.
W Polsce
Malibu zajmuje pozycję lidera w segmencie likierów Premium.
Składniki:
- 200 g
wiórek kokosowych
- 700 ml
wódki lub 500 ml Rumu
- 1 puszka
mleka skondensowanego niesłodzonego
- 500 ml mleka
skondensowanego słodzonego
- 1 średni
kokos
- duży słój
z nakrętką
Przygotowanie:
Wiórki
wsypać do słoja i zalać alkoholem. Słój dobrze zakręcić i odstawić w ciepłe i
ciemne miejsce na 4-7 dni (raz dziennie potrząsając słoikiem). Im dłużej wiórki
nasączają się alkoholem tym lepiej. Po kilku
dniach odsączyć wiórki przez gazę i dokładnie odcisnąć. Do dużej miski lub
garnka wlać oba rodzaje mleka oraz nektar z kokosa a następnie energicznie
mieszając wlewać wywar kokosowo-alkoholowy. Całość po dokładnym połączeniu się
składników przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Podawać schłodzone z
kilkoma kostkami lodu.
*Nasączone
alkoholem wiórki można wykorzystać np. do ciasta lub zrobić praliny z
nadzieniem kokosowym (przepis wkrótce zamieszczę na swoim blogu).
Życzę
cierpliwości w oczekiwaniu na wywar kokosowo-alkoholowy i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz