Likier typu Malibu


Likier typu Malibu

Malibu to przyrządzany na bazie karaibskiego rumu likier kokosowy o objętościowej zawartości alkoholu 21,0%. Malibu jest międzynarodową marką dostępną w ponad 150 krajach świata, a jej właścicielem jest francuska kompania Pernod Ricard.

Oryginalny produkt Malibu „Caribbean Rum with Coconut”, to karaibski rum z ekstraktem kokosowym, ale na wybrane światowe rynki zostały także wprowadzone jego smakowe odmiany, i tak ukazały się: Malibu Pineapple i Malibu Mango, Malibu Passion Fruit, Malibu Tropical Banana, Malibu Melon.

W Polsce Malibu zajmuje pozycję lidera w segmencie likierów Premium.



Składniki:

- 200 g wiórek kokosowych
- 700 ml wódki lub 500 ml Rumu
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 500 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 1 średni kokos
- duży słój z nakrętką


Przygotowanie:

Wiórki wsypać do słoja i zalać alkoholem. Słój dobrze zakręcić i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 4-7 dni (raz dziennie potrząsając słoikiem). Im dłużej wiórki nasączają się alkoholem tym lepiej.  Po kilku dniach odsączyć wiórki przez gazę i dokładnie odcisnąć. Do dużej miski lub garnka wlać oba rodzaje mleka oraz nektar z kokosa a następnie energicznie mieszając wlewać wywar kokosowo-alkoholowy. Całość po dokładnym połączeniu się składników przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Podawać schłodzone z kilkoma kostkami lodu.


*Nasączone alkoholem wiórki można wykorzystać np. do ciasta lub zrobić praliny z nadzieniem kokosowym (przepis wkrótce zamieszczę na swoim blogu).



Życzę cierpliwości w oczekiwaniu na wywar kokosowo-alkoholowy i smacznego.

Komentarze

Popularne Posty