Leśny Mech


Leśny Mech

Przepyszne ciasto na bazie szpinaku, którego w ogóle nie czuć w tym wypieku. Jest on głównie bazą kolorystyczną. Nadaje ciastu oryginalnej zielonej barwy i to właśnie stąd nazwa tego ciasta, które do złudzenia przypomina leśny mech. Przepis przywędrował do nas z Turcji.



Składniki:

- 450 g mrożonego szpinaku
- 250 g cukru
- 3 duże jajka
- 1¼ szklanki oleju
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- ½ szklanki mąki tortowej
- 1½ szklanki mąki krupczatki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki kremu:

- 330 ml śmietany 30%
- 250 g serka Mascarpone
- 2 op. mixu do bitej śmietany
- 3 łyżki cukru pudru


Dodatkowo:

- 1 mały owoc granatu lub maliny, borówki, czerwona porzeczka - tzw. owoce leśne wg upodobań.


Poncz do nasączenia blatu ciasta:

- ½ szklanki mocnej czarnej herbaty
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny



Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić i odcisnąć przez gazę z nadmiaru wody. Do misy miksera wybić jajka, dodać cukier i miksować na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Następnie bardzo małym strumieniem wlewać olej, nie przerywając miksowania. Dodać aromat waniliowy i szpinak. Miksować do połączenia składników. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i partiami zacząć dodawać mąkę krupczatkę wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Miksować przez chwilę tylko do momentu aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Boki tortownicy natłuścić i obsypać odrobiną mąki lub bułki tartej. Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec ciasto przez 1h nie otwierając pod żadnym pozorem drzwiczek piekarnika podczas pieczenia. Upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto przeciąć na pól (tak jak kroi się biszkopt do tortów). Odcięty wierzch rozkruszyć w dłoniach do osobnej miski na mniejsze okruszki. Dolny blat ciasta włożyć z powrotem do tortownicy. Przygotować poncz mieszając ze sobą wszystkie jego składniki. Delikatnie nasączyć ponczem blat ciasta i odstawić, aby lekko napęczniał. W tym czasie przygotować krem. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać mix do bitej śmietany. W drugiej misce zmiksować serek Mascarpone z cukrem pudrem na gładką i jednolitą masę. Następnie zmniejszając obroty miksera połączyć masę z serka z ubitą śmietaną. Chwilę miksować aż obie masy dokładnie się połączą. Wyłożyć krem na nasączony blat w tortownicy, wyrównać i posypać rozkruszoną wcześniej pozostałą częścią ciasta. Z owocu granatu wydobyć pestki i posypać nimi wierzch ciasta. Można użyć także innych owoców leśnych tj. maliny, borówki, jeżyny itp. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić na ok 2 h do lodówki, aby krem stężał.  



Smacznego.



Komentarze

Popularne Posty