Leśny Mech
Leśny Mech
Przepyszne ciasto na bazie szpinaku, którego w ogóle nie czuć w tym wypieku. Jest on głównie bazą kolorystyczną. Nadaje ciastu oryginalnej zielonej barwy i to właśnie stąd nazwa tego ciasta, które do złudzenia przypomina leśny mech. Przepis przywędrował do nas z Turcji.
Składniki:
- 450 g
mrożonego szpinaku
- 250 g
cukru
- 3 duże
jajka
- 1¼ szklanki oleju
- 1 łyżeczka
aromatu waniliowego
- ½ szklanki
mąki tortowej
- 1½ szklanki
mąki krupczatki
- 3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia
Składniki
kremu:
- 330 ml
śmietany 30%
- 250 g
serka Mascarpone
- 2 op. mixu
do bitej śmietany
- 3 łyżki
cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 mały owoc
granatu lub maliny, borówki, czerwona porzeczka - tzw. owoce leśne wg upodobań.
Poncz do
nasączenia blatu ciasta:
- ½ szklanki
mocnej czarnej herbaty
- 3 łyżki
cukru
- 3 łyżki
soku z cytryny
Przygotowanie:
Szpinak
rozmrozić i odcisnąć przez gazę z nadmiaru wody. Do misy miksera wybić jajka,
dodać cukier i miksować na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej i puszystej
masy. Następnie bardzo małym strumieniem wlewać olej, nie przerywając miksowania.
Dodać aromat waniliowy i szpinak. Miksować do połączenia składników. Zmniejszyć
obroty miksera na najniższe i partiami zacząć dodawać mąkę krupczatkę
wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Miksować przez chwilę tylko
do momentu aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto przełożyć
do tortownicy o średnicy ok. 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Boki
tortownicy natłuścić i obsypać odrobiną mąki lub bułki tartej. Piekarnik
nagrzać do 180°C. Piec ciasto przez 1h nie otwierając pod żadnym pozorem
drzwiczek piekarnika podczas pieczenia. Upieczone ciasto odstawić do całkowitego
wystygnięcia. Wystudzone ciasto przeciąć na pól (tak jak kroi się biszkopt do
tortów). Odcięty wierzch rozkruszyć w dłoniach do osobnej miski na mniejsze
okruszki. Dolny blat ciasta włożyć z powrotem do tortownicy. Przygotować poncz
mieszając ze sobą wszystkie jego składniki. Delikatnie nasączyć ponczem blat
ciasta i odstawić, aby lekko napęczniał. W tym czasie przygotować krem. Śmietanę
ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać mix do bitej śmietany. W drugiej
misce zmiksować serek Mascarpone z cukrem pudrem na gładką i jednolitą masę.
Następnie zmniejszając obroty miksera połączyć masę z serka z ubitą śmietaną.
Chwilę miksować aż obie masy dokładnie się połączą. Wyłożyć krem na nasączony blat
w tortownicy, wyrównać i posypać rozkruszoną wcześniej pozostałą częścią
ciasta. Z owocu granatu wydobyć pestki i posypać nimi wierzch ciasta. Można
użyć także innych owoców leśnych tj. maliny, borówki, jeżyny itp. Całość
przykryć folią aluminiową i wstawić na ok 2 h do lodówki, aby krem stężał.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz