Kringle, czyli Skandynawski Wieniec Cynamonowy


Kringle, czyli Skandynawski Wieniec Cynamonowy


Kringle - skandynawska odmiana precla. Precle te zostały wprowadzone przez katolickich mnichów w XIII wieku w Danii, a stamtąd rozprzestrzeniły się w całej Skandynawii i przekształciły się w kilka rodzajów słodkich, słonych lub pełnych ciastek, wszystkie w kształcie wieńca (okręgu). Kringle może być wykonany z ciasta francuskiego lub ciasta drożdżowego, wypełnionego mieszanką cynamonu z cukrem lub marcepanem i rodzynkami posypany płatkami orzechowymi lub oblany lukrem.

Składniki ciasta:

- 1 opakowanie drożdży instant
- 125 ml ciepłego mleka
- 4 łyżeczki cukru
- 300 g mąki pszennej
- 30 g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko


Składniki nadzienia:

- 50 g roztopionego masła
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki cynamonu



Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę i umieścić ją w misce wysmarowanej olejem. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1½- 2 h. Po tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Blat podsypać mąką i rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Masło roztopić i wymieszać dokładnie z cynamonem. Równomiernie posmarować ciasto mieszanką na koniec posypując całość cukrem trzcinowym. Następnie zwinąć ciasto w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon przekroić wzdłuż na pół, ale nie rozcinać do końca. Obie części zawijać na przemian w tzw. warkocz wg poniższego schematu:



Gdy warkocz będzie zapleciony na całej długości, można rozciąć pozostawiony złączony fragment rulonu, a następnie połączyć oba końce tak, aby powstał okrągły wieniec. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C (grzałka góra-dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wieniec ostrożnie przenieść na blachę i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 20-30 minut do momentu, aż wierzch wieńca stanie się rumiany. Odstawić do ostygnięcia.



Smacznego

Komentarze

Popularne Posty