Kringle, czyli Skandynawski Wieniec Cynamonowy
Kringle,
czyli Skandynawski Wieniec Cynamonowy
Kringle - skandynawska
odmiana precla. Precle te zostały wprowadzone przez katolickich mnichów w XIII
wieku w Danii, a stamtąd rozprzestrzeniły się w całej Skandynawii i
przekształciły się w kilka rodzajów słodkich, słonych lub pełnych ciastek, wszystkie
w kształcie wieńca (okręgu). Kringle może być wykonany z ciasta francuskiego lub
ciasta drożdżowego, wypełnionego mieszanką cynamonu z cukrem lub marcepanem i
rodzynkami posypany płatkami orzechowymi lub oblany lukrem.
Składniki
ciasta:
- 1
opakowanie drożdży instant
- 125 ml
ciepłego mleka
- 4 łyżeczki
cukru
- 300 g mąki
pszennej
- 30 g
roztopionego masła
- 1/2
łyżeczki soli
- 1 jajko
Składniki
nadzienia:
- 50 g
roztopionego masła
- 4 łyżki
cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki
cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i zagnieść
gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę i umieścić ją w misce wysmarowanej olejem.
Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1½- 2 h. Po tym czasie ciasto
powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Blat podsypać mąką i rozwałkować ciasto
na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Masło roztopić i wymieszać dokładnie z cynamonem.
Równomiernie posmarować ciasto mieszanką na koniec posypując całość cukrem
trzcinowym. Następnie zwinąć ciasto w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon
przekroić wzdłuż na pół, ale nie rozcinać do końca. Obie części zawijać na
przemian w tzw. warkocz wg poniższego schematu:
Gdy warkocz będzie zapleciony na całej długości, można
rozciąć pozostawiony złączony fragment rulonu, a następnie połączyć oba końce
tak, aby powstał okrągły wieniec. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C
(grzałka góra-dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wieniec ostrożnie
przenieść na blachę i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym
czasie wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę
do 180°C
i piec jeszcze 20-30 minut do momentu, aż wierzch wieńca stanie się rumiany. Odstawić
do ostygnięcia.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz