Koktajl Bananowo – Czekoladowy z Awokado i Truskawkami
Koktajl
Bananowo – Czekoladowy z Awokado i Truskawkami
Banan - Banany
to owoce, które zawierają wiele składników mineralnych i liczne witaminy.
Banany są przede wszystkim skarbnicą potasu, dlatego powinny po nie sięgać
osoby zmagające się z nadciśnieniem. Banany pomogą także na wrzody i biegunkę u
dzieci. Banany zawierają wszystkie najważniejsze witaminy - A, C, E, K oraz te
z grupy B. Nie brakuje w nich także błonnika oraz składników mineralnych -
magnezu, fosforu i wapnia. Jednak najwięcej mają potasu. Banany mogą się
przyczynić do obniżenia poziomu cholesterolu. Wszystko dzięki sporej zawartości
pektyn (rodzaj błonnika pokarmowego). Zmniejszają one również ryzyko
wystąpienia nadciśnienia.
Awokado - to
owoc, który posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych.
Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a
zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. W przeciwieństwie do większości
popularnych owoców, w awokado mało jest cukrów prostych. Awokado jest natomiast
bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9). Zawartość
omega-9 w awokado sięga średnio 20-30%. Zawiera też dobrą proporcję nienasyconych
kwasów tłuszczowych omega -3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego
funkcjonowania organizmu. Dzięki obecności tych tłuszczów cenne składniki z
innych produktów są lepiej przyswajalne. W awokado jest też dużo potasu (więcej
niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą
serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy. Owoc ten zawiera sporo
witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie
przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny
jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.
Truskawki - Poleca
się je reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są, bowiem
moczopędne. Truskawki działają też dobroczynnie na serce: obniżają poziom
cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Truskawki mają liczne właściwości zdrowotne
i wartości odżywcze, a dodatkowo mają niewiele kalorii. Truskawki poprawiają
apetyt, gaszą pragnienie, leczą ból gardła i chrypkę. Przynoszą ulgę w
zaburzeniach układu moczowego i polepszają trawienie. Zawarte w truskawkach
pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne przyspieszają przemianę
materii. Ze względu na dużą zawartość witamin owoce te powinny być wybierane
przez osoby cierpiące na anemię lub schorzenia związane z niedoborem witamin. Zawierają
także liczne witaminy, a zwłaszcza witaminę C i dzięki temu mają właściwości
przeciwnowotworowe.
Składniki:
- 4 duże i
dojrzałe banany
- 1 małe lub
½ dużego awokado
- 250 g
truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 4 łyżki
słodkiego kakao w proszku
- 600 ml
mleka
Przygotowanie:
Banany obrać
i pokroić na mniejsze kawałki. Awokado przekroić na pól i usunąć pestkę.
Wydrążyć miąższ. Truskawki umyć i usunąć szypułki, pokroić na ćwiartki. Do
dzbanka blendera kielichowego wrzucić wszystkie przygotowane owoce. Wlać mleko
i dodać kakao. Zmiksować na gładką masę. Podawać od razu. Jest to bardzo przyjemny
napój, idealny, jako lekka kolacja lub odżywcze i zdrowe śniadanie. Można dodać
ulubione płatki, bakalie lub dodatkowe owoce.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz