Koktajl Bananowo – Czekoladowy z Awokado i Truskawkami


Koktajl Bananowo – Czekoladowy z Awokado i Truskawkami

Banan - Banany to owoce, które zawierają wiele składników mineralnych i liczne witaminy. Banany są przede wszystkim skarbnicą potasu, dlatego powinny po nie sięgać osoby zmagające się z nadciśnieniem. Banany pomogą także na wrzody i biegunkę u dzieci. Banany zawierają wszystkie najważniejsze witaminy - A, C, E, K oraz te z grupy B. Nie brakuje w nich także błonnika oraz składników mineralnych - magnezu, fosforu i wapnia. Jednak najwięcej mają potasu. Banany mogą się przyczynić do obniżenia poziomu cholesterolu. Wszystko dzięki sporej zawartości pektyn (rodzaj błonnika pokarmowego). Zmniejszają one również ryzyko wystąpienia nadciśnienia.

Awokado - to owoc, który posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. W przeciwieństwie do większości popularnych owoców, w awokado mało jest cukrów prostych. Awokado jest natomiast bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9). Zawartość omega-9 w awokado sięga średnio 20-30%. Zawiera też dobrą proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki obecności tych tłuszczów cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne. W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy. Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.

Truskawki - Poleca się je reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są, bowiem moczopędne. Truskawki działają też dobroczynnie na serce: obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Truskawki mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze, a dodatkowo mają niewiele kalorii. Truskawki poprawiają apetyt, gaszą pragnienie, leczą ból gardła i chrypkę. Przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego i polepszają trawienie. Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii. Ze względu na dużą zawartość witamin owoce te powinny być wybierane przez osoby cierpiące na anemię lub schorzenia związane z niedoborem witamin. Zawierają także liczne witaminy, a zwłaszcza witaminę C i dzięki temu mają właściwości przeciwnowotworowe.



Składniki:

- 4 duże i dojrzałe banany
- 1 małe lub ½ dużego awokado
- 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 4 łyżki słodkiego kakao w proszku
- 600 ml mleka



Przygotowanie:

Banany obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Awokado przekroić na pól i usunąć pestkę. Wydrążyć miąższ. Truskawki umyć i usunąć szypułki, pokroić na ćwiartki. Do dzbanka blendera kielichowego wrzucić wszystkie przygotowane owoce. Wlać mleko i dodać kakao. Zmiksować na gładką masę. Podawać od razu. Jest to bardzo przyjemny napój, idealny, jako lekka kolacja lub odżywcze i zdrowe śniadanie. Można dodać ulubione płatki, bakalie lub dodatkowe owoce.



Smacznego

Komentarze

Popularne Posty