Koktajl Brzoskwiniowy z Liczi
Koktajl Brzoskwiniowy z Liczi
Brzoskwinia - to owoc, który ma liczne właściwości i
wartości odżywcze, a przy tym ma bardzo mało kalorii (kcal). Dlatego
brzoskwinie powinniśmy jeść nie tylko od święta, ale przez cały rok. W sezonie
świeże, a zimą - suszone. Brzoskwinie wspomagają pracę nerek, pomagają w walce
z anemią i zaparciami. Brzoskwinie pomagają zwalczyć nowotwór piersi.
Udowodniono, że spożywanie brzoskwiń hamuje rozwój nowotworu piersi i zapobiega
przerzutom. Dzieje się to za sprawą fenoli, które neutralizują wolne rodniki. Brzoskwinie
składają się z 90% z wody. Dzięki temu działają moczopędnie, oczyszczają
organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Ma to pozytywny
wpływ na funkcjonowanie układu moczowego oraz nerek. To ważne dla chorych na
reumatyzm i nerki. Nie zawierają tłuszczu i sodu, więc warto je polecić osobom
z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu. Brzoskwinie zawierają duże
ilości błonnika. Błonnik przyspiesza perystaltykę jelit oraz pomaga w walce z
zaparciami. Brzoskwinie polecane są osobom chorym na anemię. Owoce te
zwiększają produkcję czerwonych krwinek.
Liczi - Współcześni badacze udowodnili, że liczi ma
potencjalne działanie przeciwnowotworowe. To także bogate źródło wzmacniającej
organizm witaminy C i regulującego ciśnienie krwi potasu. Ekstrakt z owocni
liczi może zwalczać komórki rakowe ludzkiego raka piersi. Wyciąg ten zawiera
znaczne ilości związków polifenolowych, dzięki którym wykazuje silne działanie
przeciwutleniające. Polifenole "wymiatają" z organizmu wolne rodniki,
które są przyczyną stresu oksydacyjnego i rozwoju wielu groźnych chorób, także
tych nowotworowych. Naukowcy przekonują, że poza rakiem piersi wyciąg z owocni
liczi może zniszczyć także komórki raka wątroby, a konkretnie raka
wątrobowokomórkowego. Zawarte w liczi polifenole obniżają stężenie cholesterolu
całkowitego, frakcji „złego” cholesterolu LDL, a także podwyższają frakcje
„dobrego” cholesterolu HDL. Hamują także utlenianie się cholesterolu LDL,
dzięki czemu zapobiegają tworzeniu się miażdżycy. Liczi zawiera sporo potasu
(171 mg/100 g) - pierwiastka, który reguluje ciśnienie krwi i pracę serca.
Dlatego liczi do swojej diety powinni włączyć zwłaszcza nadciśnieniowcy.
Składniki:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (820 g)
- 1 puszka liczi w syropie (565 g)
- 1 duży jogurt naturalny (330 g)
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Liczi z puszki pokroić na mniejsze cząstki. Usunąć ewentualnie
twardą skorupkowatą błonkę po pestce. Brzoskwinie z puszki także pokroić na
mniejsze kawałki, wszystko to, po to, aby łatwiej i dokładniej zmiksować owoce
na gładki mus. Do dzbanka blendera kielichowego wrzucić pokrojone owoce. Dodać jogurt
oraz pozostały w puszkach syrop po brzoskwiniach oraz liczi i wszystko
dokładnie zmiksować. Można użyć także blendera ręcznego. Jeśli ktoś lubi
bardziej słodką wersje można koktajl dosłodzić miodem, choć ja osobiście uważam,
że jest to zbędne gdyż napój wychodzi wystarczająco słodki, pyszny i orzeźwiający.
Schłodzić koktajl w lodówce przez 1 h. Podawać z listkiem mięty i (opcjonalnie)
z pokruszonym lodem. Przechowywać w lodówce i wypić w ciągu 24h.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz