Conchiglioni ze Szpinakiem i Ricottą
Conchiglioni
ze Szpinakiem i Ricottą
Conchiglioni
(czyt. conchiglie) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron
o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka
porcelanki.
Podawany
najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne.
Składniki:
- Conchiglioni
czyli makaronowe duże muszle (30 – 40 sztuk)
- 450 g
szpinaku świeżego lub mrożonego (liście lub rozdrobniony)
- 250 g
serka Ricotta
- 3 ząbki
czosnku
- 100 g
masła
- 100 g sera
typu parmezan
- sól
- pieprz
Składniki na
sos pomidorowy:
- 1 puszka
pomidorów w kawałkach
- 2 ząbki
czosnku
- 1 łyżka
cukru (lub mniej wg uznania)
- ½ łyżeczki
suszonego oregano
- ½ łyżeczki
suszonej bazylii
- ½ łyżeczki
suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka
mąki krupczatki
- 1 łyżka
oliwy z oliwek do posmarowania naczynia żaroodpornego
Przygotowanie:
W dużym
garnku zagotować osoloną wodę. Do gotującej się wody wrzucić muszle makaronowe
i gotować ok 10-12 minut (lub zgodnie z informacją na opakowaniu – tak, aby
zbytnio nie rozgotować makaronu). Masło
roztopić na patelni i wycisnąć 3 ząbki czosnku. Czosnek podsmażyć przez chwilę
na następnie dodać szpinak. Smażyć wszystko do miękkości i aby większość wody
odparowała. Przyprawić solą i pieprzem wg własnych upodobań. Pod koniec
smażenia dodać serek Ricotta i dokładnie wymieszać ze szpinakiem. Odstawić na
bok do przestudzenia.
Do garnka
wlać pomidory z puszki i wsypać wszystkie przyprawy. Zagotować i dokładnie
wymieszać. Jeśli sos będzie zbyt kwaśny dodać cukier wg uznania i smaku.
Gotować ok 15 min (sos można także zblendować, jeśli ktoś lubi bardziej gładki
sos). Do szklanki wlać ok 50 ml zimnej wody i wymieszać w niej mąkę na tyle dokładnie,
aby nie było żadnych grudek. Następnie małym strumieniem wlewać zawiesinę do
gotującego się sosu ciągle mieszając. Gotować jeszcze ok 1 minuty, po czym
wyłączyć gaz. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek i na spód wlać
przygotowany sos pomidorowy. Do podgotowanych makaronowych muszli nakładać po
ok 1½ - 2 łyżeczek farszu szpinakowego i każdą muszlę układać jedna obok
drugiej na sosie w naczyniu. Gdy naczynie będzie już zapełnione muszlami całość
posypać startym na małych oczkach tarki parmezanem. Piekarnik nagrzać do 180°C
i zapiekać muszle przez 25-30 minut.
Bardzo
polecam.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz