Conchiglioni z Farszem Mięsno-Pomidorowym i Parmezanem na Beszamelu
Conchiglioni
z Farszem Mięsno-Pomidorowym i Parmezanem na Beszamelu
Jakiś czas
temu przestawiałam przepis na Conchiglioni (czyt. conchiglie) ze Szpinakiem i
Ricottą na sosie pomidorowym. Dziś proponuję wersje z mięsem na sosie
beszamelowym. Danie jest równie ciekawe i pyszne.
Składniki:
- 500 g
mięsa mielonego wołowego
- Conchiglioni,
czyli makaronowe duże muszle (30 – 40 sztuk)
- 100 g sera
twardego typu Parmezan do farszu
- 80 g sera
typu parmezan do posypania
- Sos
pomidorowy wg przepisu poniżej
- Sos
Beszamelowy – przepis poniżej
- sól
- pieprz
- oliwa z
oliwek
Składniki na
Sos Pomidorowy:
- 1 puszka
pomidorów lub 4 duże pomidory malinowe
- 1 cebula
- 3 ząbki
czosnku
- przecier
pomidorowy
- cukier
- sól,
pieprz
- papryka
mielona ostra i słodka
- suszona
bazylia
- suszone
oregano
- suszony
tymianek
- oliwa z
oliwek
Składniki na
Sos Beszamelowy:
- 2 łyżki
masła
- 2 łyżki
mąki
- 500 ml
mleka
- szczypta
gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Sosu Pomidorowego:
Cebulę
pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez wyciskacz do
czosnku.
Na patelni
rozgrzać olej z oliwek i wrzucić pokrojoną cebulę, podsmażać chwilkę, aż cebula
się zeszkli. Pomidory z puszki pokroić w kostkę (zwykłe pomidory sparz najpierw
wrzątkiem i obierz ze skórki a następnie dopiero pokrój je w kostkę) i dodać do
podsmażonej cebuli.
Dodać
przyprawy:
1/2 łyżeczki
soli,
1 łyżeczkę
papryki słodkiej,
szczyptę
papryki ostrej
1 łyżeczkę
oregano,
1 łyżeczkę
tymianku,
1 łyżeczkę
bazylii
1 łyżkę
cukru
3-4 łyżeczki
przecieru pomidorowego
Sos dusić na
średnim ogniu tak długo, aż woda z pomidorów trochę odparuje, na sam koniec
duszenia dodać przeciśnięty czosnek i pieprz do smaku.
Przygotowanie
Sosu Beszamelowego:
Do garnka z
podwójnym dnem lub z powłoką teflonową włożyć masło i powoli rozpuścić na małym
ogniu. Dodać mąkę na płynne masło i energicznie mieszać trzepaczką, aż składniki
się połączą. Nie przyrumieniać i nie smażyć. Dodać mleko, ale wciąż energicznie
mieszać. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej
konsystencji, znikną wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska konsystencję
gęstej śmietany doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzić do
wrzenia, zdjąć z ognia.
Przygotowanie
farszu mięsno-pomidorowego:
Na patelni
rozgrzać odrobinę oleju z oliwek. Na rozgrzany olej wrzucić zmielone mięso wołowe.
W czasie smażenia rozdrabniać powstające „grudki” z mięsa, mięso podsmażać, aż
straci surowy kolor i zrobi się „sypkie”. Nadmiar wytopionego tłuszczu z mięsa
wylać i do sypkiego mięsa dodać wcześniej przygotowany sos pomidorowy. Wszystko
podsmażać od czasu do czasu mieszając aż całość zgęstnieje. 100 g sera typu
Parmezan zetrzeć na tarce (drobne oczka) i dodać do farszu mięsno–pomidorowego. Wymieszać dokładnie, aż wszystkie składniki będą ze sobą
połączone. Odstawić do przestudzenia.
Przygotowanie:
W dużym
garnku zagotować osoloną wodę. Do gotującej się wody wrzucić muszle makaronowe
i gotować ok 10-12 minut (lub zgodnie z informacją na opakowaniu – tak, aby
zbytnio nie rozgotować makaronu).
Naczynie
żaroodporne posmarować oliwą z oliwek i na spód wlać przygotowany sos
beszamelowy. Do podgotowanych makaronowych muszli nakładać po ok 1½ - 2
łyżeczek farszu mięsno-pomidorowego i każdą muszlę układać jedna obok drugiej
na sosie w naczyniu. Gdy naczynie będzie już zapełnione muszlami całość posypać
startym na małych oczkach tarki parmezanem (pozostałe 80 g). Piekarnik nagrzać
do 180°C i zapiekać muszle przez 25-30 minut.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz