Babka Czekoladowa


Babka Czekoladowa

Babka  – rodzaj ciasta deserowego, babka z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego (piaskowego), przygotowanego metodą „na ciepło” lub „na zimno”. Ciasto może być jasne lub kakaowe, np. dwukolorowa babka „marmurek”. Gotową babkę obsypuje się cukrem pudrem lub wykańcza polewą czekoladową.



Składniki na ciasto:

- 100 g mąki krupczatki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 20 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 150 g masła
- 100 g czekolady mlecznej
- 5 łyżek śmietanki kremówki 30%
- 3-4 łyżek cukru

Składniki na polewę:

- 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
- 30 g masła


Przygotowanie:

Śmietankę podgrzać i roztopić w niej czekoladę. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem aż masa będzie puszysta i zmieni kolor na bardzo jasny. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem. Miksować wszystko na niskich obrotach miksera do czasu połączenia się składników. Masło roztopić i przelać do ciasta, to samo zrobić z czekoladą, nadal miksując do uzyskania jednolitej masy. Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 170°C. Masę przelać do formy i piec przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce. Gdy babka będzie już całkowicie zimna polać ją polewą czekoladową
Przygotowanie polewy:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło roztopić ze śmietanką w garnku (tylko do roztopienia masła a potem zdjąć z gazu). Następnie połączyć z czekoladą. Odstawić na 5-10 minut, aby polewa trochę stężała i ostygła. Następnie polać nią upieczone ciasto.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty