Babka Czekoladowa
Babka
Czekoladowa
Babka – rodzaj ciasta deserowego, babka z ciasta
biszkoptowo-tłuszczowego (piaskowego), przygotowanego metodą „na ciepło” lub
„na zimno”. Ciasto może być jasne lub kakaowe, np. dwukolorowa babka
„marmurek”. Gotową babkę obsypuje się cukrem pudrem lub wykańcza polewą
czekoladową.
Składniki na
ciasto:
- 100 g mąki
krupczatki
- 50 g mąki
ziemniaczanej
- 20 g kakao
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 150 g
masła
- 100 g
czekolady mlecznej
- 5 łyżek śmietanki
kremówki 30%
- 3-4 łyżek
cukru
Składniki na
polewę:
- 200 g
czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 4 łyżki
śmietanki kremówki 30%
- 30 g masła
Przygotowanie:
Śmietankę
podgrzać i roztopić w niej czekoladę. Wymieszać do uzyskania jednolitej
konsystencji i odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem aż masa będzie puszysta
i zmieni kolor na bardzo jasny. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao i
proszkiem. Miksować wszystko na niskich obrotach miksera do czasu połączenia
się składników. Masło roztopić i przelać do ciasta, to samo zrobić z czekoladą,
nadal miksując do uzyskania jednolitej masy. Formę do babki wysmarować tłuszczem
i obsypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 170°C. Masę przelać do formy i
piec przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć
babkę z formy i studzić na kratce. Gdy babka będzie już całkowicie zimna polać
ją polewą czekoladową
Przygotowanie
polewy:
Czekoladę
roztopić w kąpieli wodnej. Masło roztopić ze śmietanką w garnku (tylko do
roztopienia masła a potem zdjąć z gazu). Następnie połączyć z czekoladą.
Odstawić na 5-10 minut, aby polewa trochę stężała i ostygła. Następnie polać
nią upieczone ciasto.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz