Wafle Gofrowe z Grilla
Wafle
Gofrowe z Grilla
Dodatkowo także przepis ma sos malinowy i konfiturę wiśniowa 😉
Przepis,
który dziś wzięłam na warsztat to nic innego jak ciasto na tradycyjne gofry,
które można upiec w standardowej gofrownicy, lecz ja postanowiłam zrobić mały
eksperyment i przy użyciu elektrycznego grilla kontaktowego stworzyłam pyszne i
chrupiące wafle gofrowe, które świetnie komponują się z bitą śmietaną polaną
sosem malinowym, czekoladowym czy też z konfiturą wiśniową. Można oczywiście
podawać je także z cukrem pudrem oraz owocami.
Zachęcam do wypróbowania tego pomysłu.
Składniki:
- 2 szklanki
mąki pszennej
- 1,5
szklanki mleka
- 1 szklanka
wody
- 1/2
szklanki oleju
- 2 jajka
- 3 łyżki
cukru
- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia
- szczypta
soli
Przygotowanie:
Białka ze
szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować do momentu
uzyskania idealnie jednolitej konsystencji. Na końcu do masy delikatnie
wmieszać ubitą pianę. Grill dobrze rozgrzać i w razie potrzeby natłuścić olejem.
Na rozgrzaną płytę wlewać ciasto dokładnie i równo rozprowadzając je po
powierzchni. Piec na brązowy kolor (jakieś 5 min w zależności od mocy grilla).
Plastry wafli po zdjęciu z płyty nie powinny się odginać tylko tworzyć stały,
sprężysty płat wafla. Płaty podzielić na mniejsze kawałki i podawać z
ulubionymi dodatkami.
Przygotowanie
tradycyjnych gofrów:
Gofrownicę
rozgrzać i w razie potrzeby natłuścić olejem. Następnie wlewać odpowiednie
porcje ciasta i dokładnie rozprowadzać je po płytkach grzewczych. Gofry piec
przez 2-6 minut, aż staną się rumiane. (Czas pieczenia zależy od mocy
gofrownicy, więc bywa, że może to zająć trochę więcej czasu – trzeba kontrolować
proces wypiekania). Gofry należy studzić na kratce, najlepiej ułożone bokiem.
Domowy Sos
Malinowy
Idealny do deserów, ciast, lodów, naleśników a nawet do herbaty. Sos
robi się bardzo szybko. Jeśli wyjdzie Wam większą ilość, to polecam jeszcze
gorący zamknąć w słoiczku.
Składniki:
- 300 do 400
g malin (mogą być mrożone)
- 1/4
szklanki wody
- 1 łyżka
soku z cytryny
- 4 łyżki cukru
kryształ
- 2 łyżeczki
cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Maliny oczyścić
i przełożyć do garnka. Wlać wodę, sok z
cytryny oraz wsypać cukier i cukier wanilinowy. Całość wymieszać i zagotować od
czasu do czasu mieszając, aż maliny się rozgotują, a cukier rozpuści. Sos
przelać na gęste sitko i przetrzeć oddzielając pestki. Ostudzić i gotowe.
Domowa Konfitura
Wiśniowa
Składniki:
- 60 ml wody
- 750 g cukru
- 1 kg wiśni bez
pestek (w sezonie świeże/ po sezonie mrożone)
Przygotowanie:
W przypadku
świeżych wiśni - Umyte i wydrylowane wiśnie zasyp cukrem. Zostaw wiśnie na całą
noc. Następnego
dnia w rondlu z szerokim dnem zagotuj wodę z cukrem (usuwaj szumy). Podgrzewaj,
aż wszystko zacznie się pienić. Powstały syrop powinien być gęsty. Do syropu
wrzuć wiśnie (razem z sokiem, który się w nocy wytrącił). Wiśnie smaż i raz na
jakiś czas bardzo delikatnie przemieszaj tak, aby zbytnio nie uszkodzić owoców,
dzięki temu syrop będzie szybciej odparowywał, a wiśnie nie będą przywierać do
dna. Jeśli będzie zbierać się piana, usuwaj ją bardzo delikatnie. Smażenie
konfitury na wolnym ogniu zajmie ok. 1-1½ godziny. Kiedy konsystencja jest już
gęsta, poprzekładaj wiśnie do słoiczków (po sam brzeg słoika). Zakręcaj słoiki
póki konfitura jest jeszcze gorąca. Poczekaj aż słoiki ostygną i przechowuj w
szafce (spiżarni). Po otwarciu przechowuj w lodówce.
W przypadku
mrożonych – Wrzuć wiśnie do garnka i pozostaw do rozmrożenia następnie dodaj
syrop z cukru i wody i postępuj jw.
Życzę
smacznego
Pochwalisz się z jakiego grilla korzystasz? Masz coś specjalnego, czy to raczej zwykła propozycja? Szukamy z żoną odpowiedniego grilla i przyznam, że kompletnie nie wiemy, na co się zdecydować. Chcemy grilla kupić na pewno u https://polgrill.pl/kategoria-produktu/grille/grille-elektryczne/ no bo jakość ich produktów jest niezaprzeczalna. Spodobały nam się w sumie 2 modele. Całkiem inne i teraz szukamy w internecie jakiś informacji, bo może uda się je szybko znaleźć. Chcemy grilla kupić po sezonie, bo zawsze ceny korzystniejsze. Na razie mamy z czego korzystać.
OdpowiedzUsuńWitam. Ja używam grilla firmy SILVERCREST® kupionego dawno temu w sklepie Lidl. Sprawdza się świetnie i często pojawia się na promocjach w Lidlu. Można kupić go już od 199 zł. Idealny do zapiekania tostów, grillowania mięsa i wędlin a także grilluje na nim kotlety do hamburgerów. Jak widać gofry też wychodzą ☺️😉. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń