Tort Szachownica Śmietanowo – Czekoladowy z Wiśniami


Tort Szachownica Śmietanowo – Czekoladowy z Wiśniami


Tort – zdobione ciasto deserowe, najczęściej biszkoptowe, przekładane masą kremową.

Ojczyzną tortów najprawdopodobniej są Włochy. W Polsce pojawiły się po raz pierwszy na dworze królowej Bony.

W Polsce upowszechnił się zwyczaj pieczenia tortu na specjalne okazje, jak urodziny, wesele.

Składniki na jasny biszkopt:

- 5 jajek
- 140 g drobnego cukru do wypieków
- 150 g (niepełna szklanka) mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 g (1 łyżka) mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego


Przygotowanie jasnego biszkoptu:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek - wymieszać i przesiać; odłożyć.
Do misy miksera wbić ogrzane jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka), wsypać cukier. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która podwoi a nawet potroi swoją objętość. Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie łopatką do połączenia.

*Bardzo ważne jest, aby mieszać naprawdę bardzo delikatnie! Biszkopt rośnie tylko i wyłącznie dzięki ubitym jajkom, jeśli zniszczymy wprowadzone do masy jajecznej podczas ubijania pęcherzyki powietrza - ciasto nie wyrośnie.

Tortownicę o średnicy 23 - 25 cm wysmarować masłem i oprószyć delikatnie mąką. Masę delikatnie przelać do tortownicy i wyrównać łopatką. Piec w temperaturze 170°C przez około 35 - 40 minut lub do tzw., suchego patyczka. Po upieczeniu, Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm (Śmiało upuść tortownicę z wysokości kolan - gorące powietrze uwolni się i nie zassie biszkoptu do środka)
Wystudzony biszkopt przekroić na 2- 3 blaty.



Składniki na ciemny biszkopt:

- 6 dużych jajek (bez rozdzielania na białka i żółtka)
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 120 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 40 g masła


Przygotowanie ciemnego biszkoptu:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać, odłożyć.
Masło roztopić, wystudzić do temperatury pokojowej.
Tortownicę o średnicy 23 - 25 cm wysmarować masłem i oprószyć delikatnie mąką
Do misy miksera wbić ogrzane jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka), wsypać cukier i wanilię. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która podwoi a nawet potroi swoją objętość.
Do masy jajecznej przesiać mąkę i kakao, w trzech turach, mieszając delikatnie rózgą kuchenną do połączenia. Podczas ostatniego mieszania dodać wystudzone masło (wymieszane wcześniej z 1 łyżką masy jajecznej), delikatnie wymieszać.

*Bardzo ważne jest aby mieszać naprawdę bardzo delikatnie! Biszkopt rośnie tylko i wyłącznie dzięki ubitym jajkom, jeśli zniszczymy wprowadzone do masy jajecznej podczas ubijania pęcherzyki powietrza - ciasto nie wyrośnie.

Masę przelać do tortownicy i wyrównać łopatką.
Piec w temperaturze 175°C przez około 35 - 40 minut lub do tzw., suchego patyczka. Po upieczeniu, Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm (Śmiało upuść tortownicę z wysokości kolan - gorące powietrze uwolni się i nie zassie biszkoptu do środka)
Wystudzony biszkopt przekroić na 2- 3 blaty.


Składniki na Krem Czekoladowy:

- 500 ml. śmietany kremówki 30 lub 36% (dobrze schłodzonej)
- 2 opakowania serka Mascarpone
- 3 tabliczki ciemnej czekolady
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 opakowania mixu do bitej śmietany


Przygotowanie kremu czekoladowego:

Śmietankę podgrzać w garnuszku a następnie i wrzucić do niej połamaną czekoladę - dokładnie ją rozpuścić gotując jeszcze krótką chwilę ciągle mieszając a następnie zestawić z palnika. Odstawić do wystygnięcia i zimną masę wstawić na 1h do lodówki. Następnie mikserem na najwyższych obrotach ubić masę śmietanowo - czekoladową na sztywno (tak jak ubija się bitą śmietanę) w trakcie ubijania wsypać mix do bitej śmietany. Serek Mascarpone zmiksuj z cukrem. Następnie połącz obie masy razem do uzyskania jednolitej konsystencji (na tym etapie nie używaj już miksera).


Składniki kremu:

- 250 g serka Mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania mixu do bitej śmietany


Przygotowanie kremu śmietanowego:

Serek Mascarpone zmiksuj z cukrem. Śmietanę kremówkę ubij wraz z mixem do bitej śmietany. Połącz delikatnie kremówkę z masą Masarpone (nie używaj już do tego miksera)

Dodatkowo:
Dowolne owoce – maliny, truskawki, wiście, czereśnie itp.


Kiedy biszkopty są już przekrojone na blaty musimy wyciąć w każdym z blatów po minimum 3 okręgi, tak, aby każdy był mniejszy od poprzedniego o ten sam rozmiar. Do wycięcia kółek (okręgów) mogą posłużyć nam wykrawaczki cukiernicze lub szklanka, miseczka i talerzyk itp. Po wycięciu okręgów mieszamy je miedzy sobą kolorami na przemian. Teraz pozostaje nam poprzekładać tort kremem i udekorować.



*Każdy z dwukolorowych blatów przed naniesieniem kremu musimy nasączyć ponczem. W przypadku akurat tego tortu wystarczy woda z cukrem i sokiem z cytryny lub pomarańczy. Można też dolać odrobinę alkoholu (wódka lub spirytus)

Spodni blat z ciemnym zewnętrznym okręgiem nasączamy ponczem i smarujemy kremem śmietanowym na grubość ok 1 cm. W kremie umieszczamy dowolne owoce (ja wybrałam wiśnie), układamy kolejny blat tym razem z jasnym zewnętrznym okręgiem, nasączamy ponczem i smarujemy kremem czekoladowym. W kremie umieszczamy owoce.
Powtarzamy wszystko do wyczerpania składników lub w zależności jak wysoki chcemy mieć tort. Całość na koniec dekorujemy kremem lub polewą czekoladowa i owocami. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby kremy zastygły.

Jest przy tym torcie mnóstwo roboty, ale i przyjemnej zabawy. Jednak dla końcowego efektu smakowego naprawdę warto się pomęczyć, tym bardziej, że torty nie są typowymi niedzielnymi ciastami. Robi się je na różne specjalne okoliczności, więc jeśli chcemy zabłysnąć przed rodziną i znajomymi tortem własnej roboty to zachęcam do wypróbowania tego przepisu.




Powodzenia i smacznego


Komentarze

Popularne Posty