Sałatka Parma z Mozzarellą, Melonem i Orzeszkami Pinii


Sałatka Parma z Mozzarellą, Melonem i Orzeszkami Pinii

Szynka parmeńska (wł. Prosciutto di Parma) – rodzaj włoskiej, surowej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością tradycyjnymi metodami w specyficznym klimacie na terenie prowincji Parmy, w regionie Emilia-Romania. Charakteryzuje się niższą zawartością soli w porównaniu z innymi szynkami tego typu, co nadaje jej charakterystyczny łagodny, relatywnie słodki smak. Ma niską zawartość kalorii. W produkcji dozwolony jest tylko środek konserwujący podany w specyfikacji (w mniejszych ilościach niż w innych rodzajach szynki) i dodatek soli. Poza solą i tłuszczem nie ma żadnych innych dodatków.

Przepyszna i bardzo lekka sałatka z szynką parmeńska zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Połączenie ostrej rukoli, wyrafinowanego, słodkiego a zarazem intensywnego smaku szynki parmeńskiej z dodatkiem czarnych oliwek, łagodnej mozzarelli i orzeszków Pinii a także prażonych orzechów Nerkowca oraz żółtego Melona jest po prostu idealne. Spróbujcie koniecznie!

Składniki: 
(na 2 porcje)

- opakowanie szynki parmeńskiej Prosciutto di Parma
- rukola
- żółty Melon
- czarne oliwki
- pomidorki koktajlowe
- mini Mozzarella
- orzeszki Pinii
- orzechy Nerkowca (prażone z solą, ale mogą być też zwykłe)
- sos z octem Balsamicznym z Modeny
- oliwa z oliwek
- gotowe (ciasto) spód do pizzy



Przygotowanie:

Spód do pizzy potrzebny nam jest na przygotowanie wytrawnych paluchów drożdżowych, jako dodatek do naszej sałatki zamiast tradycyjnego pieczywa. Ciasto rozwiń. Połóż na desce i potnij na pasy o szerokość ok 5 cm wzdłuż krótszego boku. Każdy z pasów zroluj i łącząc po dwa lub trzy rulony zapleć lub okręć ze sobą, aby powstały finezyjne paluchy. Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C na 12-15 min. W czasie, gdy paluchy się będą piekły przygotuj sałatkę.
Duży płaski talerz udekoruj sosem balsamicznym. Rukolę umyj i dokładnie osusz a następnie poukładaj na środku talerza. Plastry szynki parmeńskiej potnij na paski i poukładaj na rukoli. Melona przekrój na pól i dużą łyżką pozbądź się gniazda nasiennego. Następnie powykrawaj z melona małe kuleczki przy użyciu specjalnej łyżki lub po prostu miąższ pokrój na małe kostki i porozrzucaj po sałacie. Oliwki i pomidorki koktajlowe (ilość wg uznania) pokrój w plasterki a mini Mozzarelle odsącz z zalewy i wszystko dołóż do całej kompozycji. Na sam koniec dodaj trochę orzechów Pinii i Nerkowca. Wszystko polej oliwa z oliwek i udekoruj sosem balsamicznym. Podawaj z upieczonymi paluchami drożdżowymi i delektuj się przepysznym smakiem sałatki.



*Ciekawostki:

Zamiast szynki parmeńskiej można użyć także Szynkę Szwarcwaldzką lub Szynkę Serrano. Są miedzy nimi niewielkie różnice smakowe:

Włoska Szynka Parmeńska występuje pod nazwą Prosciutto di Parma. Jest to surowe, ale podsuszone mięso z wieprzowych udźców z kością. Mięso podsuszane jest tradycyjnymi metodami na terenie Parmy. Szynka ta ma wyjątkowo delikatny smak. Co ważne, nie jest szynką mocno słoną.

Hiszpańska Szynka Serrano to tzw., szynka górska. Jest to także surowe mięso podsuszone tradycyjnymi metodami. Szynka ta wytwarzana jest z całych udźców wieprzowych z kością lub z łopatki. Aby była wyjątkowo aromatyczna i krucha, musi długo dojrzewać w odpowiednich górskich warunkach. Mało, kto, jedząc ten hiszpański przysmak, zdaje sobie sprawę z tego, że podczas długiego dojrzewania i podsuszania szynka traci niemal połowę swojej pierwotnej wagi.

Natomiast niemiecka Szynka Szwarcwaldzka to mięso, które wędzone jest na całych udźcach na zimno. Szynka ta podwędzana jest specjalnym dymem (z szyszek i wiórek świerkowych), który nadaje jej charakterystyczny smak. Szynka po uwędzeniu dojrzewa jeszcze miesiąc.



Życzę smacznego.



Komentarze

Popularne Posty