Sałatka Parma z Mozzarellą, Melonem i Orzeszkami Pinii
Sałatka
Parma z Mozzarellą, Melonem i Orzeszkami Pinii
Szynka
parmeńska (wł. Prosciutto di Parma) – rodzaj włoskiej, surowej, podsuszonej
szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością tradycyjnymi metodami w
specyficznym klimacie na terenie prowincji Parmy, w regionie Emilia-Romania.
Charakteryzuje się niższą zawartością soli w porównaniu z innymi szynkami tego
typu, co nadaje jej charakterystyczny łagodny, relatywnie słodki smak. Ma niską
zawartość kalorii. W produkcji dozwolony jest tylko środek konserwujący podany
w specyfikacji (w mniejszych ilościach niż w innych rodzajach szynki) i dodatek
soli. Poza solą i tłuszczem nie ma żadnych innych dodatków.
Przepyszna i
bardzo lekka sałatka z szynką parmeńska zachwyci nawet najbardziej wymagających
smakoszy. Połączenie ostrej rukoli, wyrafinowanego, słodkiego a zarazem
intensywnego smaku szynki parmeńskiej z dodatkiem czarnych oliwek, łagodnej mozzarelli
i orzeszków Pinii a także prażonych orzechów Nerkowca oraz żółtego Melona jest
po prostu idealne. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
(na 2 porcje)
- opakowanie
szynki parmeńskiej Prosciutto di Parma
- rukola
- żółty
Melon
- czarne
oliwki
- pomidorki
koktajlowe
- mini
Mozzarella
- orzeszki
Pinii
- orzechy
Nerkowca (prażone z solą, ale mogą być też zwykłe)
- sos z
octem Balsamicznym z Modeny
- oliwa z
oliwek
- gotowe (ciasto)
spód do pizzy
Przygotowanie:
Spód do pizzy
potrzebny nam jest na przygotowanie wytrawnych paluchów drożdżowych, jako dodatek
do naszej sałatki zamiast tradycyjnego pieczywa. Ciasto rozwiń. Połóż na desce
i potnij na pasy o szerokość ok 5 cm wzdłuż krótszego boku. Każdy z pasów
zroluj i łącząc po dwa lub trzy rulony zapleć lub okręć ze sobą, aby powstały finezyjne
paluchy. Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wstaw do piekarnika
nagrzanego do 220°C na 12-15 min. W czasie, gdy paluchy się będą piekły przygotuj
sałatkę.
Duży płaski talerz
udekoruj sosem balsamicznym. Rukolę umyj i dokładnie osusz a następnie
poukładaj na środku talerza. Plastry szynki parmeńskiej potnij na paski i
poukładaj na rukoli. Melona przekrój na pól i dużą łyżką pozbądź się gniazda
nasiennego. Następnie powykrawaj z melona małe kuleczki przy użyciu specjalnej
łyżki lub po prostu miąższ pokrój na małe kostki i porozrzucaj po sałacie. Oliwki
i pomidorki koktajlowe (ilość wg uznania) pokrój w plasterki a mini Mozzarelle
odsącz z zalewy i wszystko dołóż do całej kompozycji. Na sam koniec dodaj trochę
orzechów Pinii i Nerkowca. Wszystko polej oliwa z oliwek i udekoruj sosem
balsamicznym. Podawaj z upieczonymi paluchami drożdżowymi i delektuj się
przepysznym smakiem sałatki.
*Ciekawostki:
Zamiast
szynki parmeńskiej można użyć także Szynkę Szwarcwaldzką lub Szynkę Serrano. Są
miedzy nimi niewielkie różnice smakowe:
Włoska
Szynka Parmeńska występuje pod nazwą Prosciutto di Parma. Jest to surowe, ale
podsuszone mięso z wieprzowych udźców z kością. Mięso podsuszane jest
tradycyjnymi metodami na terenie Parmy. Szynka ta ma wyjątkowo delikatny smak.
Co ważne, nie jest szynką mocno słoną.
Hiszpańska
Szynka Serrano to tzw., szynka górska. Jest to także surowe mięso podsuszone
tradycyjnymi metodami. Szynka ta wytwarzana jest z całych udźców wieprzowych
z kością lub z łopatki. Aby była wyjątkowo aromatyczna i krucha, musi długo
dojrzewać w odpowiednich górskich warunkach. Mało, kto, jedząc ten hiszpański
przysmak, zdaje sobie sprawę z tego, że podczas długiego dojrzewania i
podsuszania szynka traci niemal połowę swojej pierwotnej wagi.
Natomiast
niemiecka Szynka Szwarcwaldzka to mięso, które wędzone jest na całych udźcach
na zimno. Szynka ta podwędzana jest specjalnym dymem (z szyszek i wiórek
świerkowych), który nadaje jej charakterystyczny smak. Szynka po uwędzeniu
dojrzewa jeszcze miesiąc.
Życzę
smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz