Rolada Szpinakowa z Łososiem
Rolada Szpinakowa z Łososiem
Rolada (biszkoptowa)
– rodzaj ciasta, gdzie w ciasto (biszkopt) zawinięte jest nadzienie. Rodzaj
nadzienia może mieć różne formy jak np.: kremu do tortów, lodów, owoców, ale
także bardziej wytrawną jak pasztety, sery itd. Wszystko zależy oczywiście od
rodzaju tzw. bazy, czyli naszego biszkoptu. Dziś zaproponuję Roladę Szpinakową
(gdzie to właśnie szpinak będzie naszym głównym składnikiem biszkoptu).
Składniki:
- 450 g
szpinaki (liście lub rozdrobniony – świeży lub mrożony)
- 300 g
serka śmietankowego lub chrzanowego
- 4 jajka
- 1 łyżka
mąki
- 3 ząbki
czosnku
- sezam
(biały lub czarny)
- 300 g
łososia wędzonego w plastrach
- 1/3
łyżeczki gałki muszkatołowe
- łyżka
masła
- sól i
pieprz
Przygotowanie:
Świeży
szpinak bardzo dokładnie opłukać i osuszyć. Dusić na maśle, dodać przeciśnięty czosnek
i mieszając podgrzewać aż szpinak zwiędnie. Zmiksować blenderem na papkę, doprawić
solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ostudzić. Mrożony szpinak natomiast najpierw
rozmrozić i postępować dokładnie jak wyżej z tą różnicą, że szpinak podsmażać
tak długo aż cała woda odparuje.
Żółtka oddzielić
od białek i białka ubić na sztywną pianę. Do ostudzonego szpinaku dodać żółtka
oraz mąkę, dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać ubite białka i
delikatnie połączyć ze szpinakiem (już bez użycia miksera).
Blachę z
piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Otrzymaną masę szpinakową równo
rozprowadzić na całej powierzchni.
Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 190° C i piec przez ok. 10 minut. Po
upieczeniu poczekać aż ,,biszkopt” szpinakowy wystygnie. Na blacie rozłożyć
folię spożywczą i przełożyć na nią ,,biszkopt”, (odkleić papier do pieczenia).
Na powierzchni szpinakowego ciasta rozsmarować równo serek, poukładać plastry
łososia i wszystko posypać sezamem. Całość zrolować i owinąć ciasno folią
spożywczą. Tak przygotowaną roladę włożyć na kilka godzin do lodówki. Po
upływie tego czasu wyjmij ją i pokrój na cienkie plastry, układając je na
talerzu.
Można także
podawać ją od razu po przygotowaniu.
Rolada Szpinakowa świetnie sprawdza się jako danie na lekką kolację lub przystawka, przekąska na imprezę.
Bardzo polecam i życzę smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz