Rogaliki Maślane z Czekoladą
Rogaliki Maślane z Czekoladą
Rogal,
rogalik – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, o masie od około
30 do 100 gramów, w kształcie zbliżonym do rogów krowy, wykonanego ze
zwiniętego trójkątnego placka. Sposób wypieku dobiera się tak, aby wypieczona
skórka była gruba i krucha. Rogalik zazwyczaj posypany jest makiem, innym
ziarnem bądź kruszonką. Może też zawierać słodkie nadzienie.
Rogaliki Maślane to świetny pomysł na śniadanie czy podwieczorek lub jako słodka przekąska w ciągu dnia.
Składniki
(ok 32 sztuki):
- 580 g mąki
pszennej
- 2 małe
jajka
- 1,5 łyżki
cukru
- 1/2
łyżeczki soli
- 250 ml
letniego mleka
- 70 g
masła, roztopionego
- 10 g
suchych drożdży
- 2
tabliczki czekolady (mleczna, gorzka – wg uznania) lub klem czekoladowy (np.
Nutella)
Dodatkowo:
- 50 g
masła, roztopionego
- 2 żółtka +
2 łyżki wody do posmarowania
- Ziarna
(mak, sezam) lub kruszonka do posypania
Przygotowanie:
Mąkę pszenną
wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto pod
koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiaj ciasto odpowiednio długo do momentu
aż będzie miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, włóż ciasto do oprószonej
mąką miski i przykryj ściereczką kuchenna. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny,
aby podwoiło swoją objętości.
Po tym
czasie ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na owalny placuszek o
grubości ok 6-7 mm i przy użyciu dużego talerza wykrój okrąg. Powstałe koło
posmaruj niewielką ilością masła i przy użyciu radełka do pizzy lub ostrego
noża podziel go na 8 równych trójkątów. Na zewnętrznym brzegu połóż 1 kostkę ulubionej
czekolady lub łyżeczkę kremu czekoladowego. Zwijaj jak naleśnika ku środkowi.
Po zwinięciu złącz końce razem na kształt księżyca. Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykry ponownie ściereczką kuchenną
i odstaw na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić swoją objętość).
Przed samym
pieczeniem posmaruj rogaliki żółtkami roztrzepanym z 2 łyżkami wody. Następnie posyp
rogaliki kruszonką lub dowolnymi ziarnami.
Piecz w
temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut. Studzi na kratce.
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej typ 550
Wszystkie
składniki rozetrzyj palcami do uzyskania konsystencji tzw. „mokrego piasku”.
Pod koniec można całą kruszonkę zagnieść w jedną kulę.
Gotowe
Życzę
smacznego i powodzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz