Rogaliki Maślane z Czekoladą

Rogaliki Maślane z Czekoladą

Rogal, rogalik – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, o masie od około 30 do 100 gramów, w kształcie zbliżonym do rogów krowy, wykonanego ze zwiniętego trójkątnego placka. Sposób wypieku dobiera się tak, aby wypieczona skórka była gruba i krucha. Rogalik zazwyczaj posypany jest makiem, innym ziarnem bądź kruszonką. Może też zawierać słodkie nadzienie.

Rogaliki Maślane to świetny pomysł na śniadanie czy podwieczorek lub jako słodka przekąska w ciągu dnia. 

Składniki (ok 32 sztuki):

- 580 g mąki pszennej
- 2 małe jajka
- 1,5 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 ml letniego mleka
- 70 g masła, roztopionego
- 10 g suchych drożdży
- 2 tabliczki czekolady (mleczna, gorzka – wg uznania) lub klem czekoladowy (np. Nutella)

Dodatkowo:

- 50 g masła, roztopionego
- 2 żółtka + 2 łyżki wody do posmarowania
- Ziarna (mak, sezam) lub kruszonka do posypania


Przygotowanie:

Mąkę pszenną wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiaj ciasto odpowiednio długo do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, włóż ciasto do oprószonej mąką miski i przykryj ściereczką kuchenna. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętości.
Po tym czasie ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na owalny placuszek o grubości ok 6-7 mm i przy użyciu dużego talerza wykrój okrąg. Powstałe koło posmaruj niewielką ilością masła i przy użyciu radełka do pizzy lub ostrego noża podziel go na 8 równych trójkątów. Na zewnętrznym brzegu połóż 1 kostkę ulubionej czekolady lub łyżeczkę kremu czekoladowego. Zwijaj jak naleśnika ku środkowi. Po zwinięciu złącz końce razem na kształt księżyca. Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykry ponownie ściereczką kuchenną i odstaw na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić swoją objętość).

Przed samym pieczeniem posmaruj rogaliki żółtkami roztrzepanym z 2 łyżkami wody. Następnie posyp rogaliki kruszonką lub dowolnymi ziarnami.
Piecz w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut. Studzi na kratce.


Kruszonka:

- 50 g mąki pszennej typ 550
 - 25 g zimnego masła
 - 1 łyżka cukru waniliowego
 - 1 łyżka cukru


Wszystkie składniki rozetrzyj palcami do uzyskania konsystencji tzw. „mokrego piasku”. Pod koniec można całą kruszonkę zagnieść w jedną kulę.



Gotowe


Życzę smacznego i powodzenia.

Komentarze

Popularne Posty