Pulpeciki Drobiowe z Żurawiną
Pulpeciki
Drobiowe z Żurawiną
Pulpet -
gotowana potrawa mięsna na bazie mielonego mięsa drobiowego lub ryb z dodatkiem
jajka, bułki tartej oraz przypraw. Pulpety mogą być spożywane samodzielnie lub
jako dodatek do zup. Danie pochodzi z Włoch.
Często po
ugotowaniu rosołu zastanawiamy się, co można zrobić z mięsem lub warzywami. Z
warzyw można zrobić np. szybką sałatkę jarzynową a mięso ostudzić, oddzielić od
kości i wykorzystać do kanapek. Lecz ja chcę zaproponować dzisiaj pulpeciki
drobiowe z wykorzystaniem mięsa i warzyw z rosołu a które mogą stać
się alternatywą na danie obiadowe. Pulpeciki w takiej formie na pewno przypadną do gustu zarówno dorosłym jak i dzieciom.
Składniki:
- 6-8
średnich podudzi z kurczaka lub 4 duże udka
- 1 mała
marchewka
- 1 mały
korzeń pietruszki
- ¼
średniego selera
- Duże jajko
(lub 2 małe)
- duża
cebula
- sól,
pieprz, mielona papryka
- 1,5 litra
bulionu
- kilka
łyżek bułki tartej (opcjonalnie gdyby masa mięsna była zbyt luźna)
- Żurawina
do mięs i serów (wg uznania)
Przygotowanie:
Mięso musi
być ugotowane wraz z marchewką, pietruszką i selerem do miękkości. Cebulę
posiekać w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Ostudzone mięso oddzielić od
kości i zmielić wraz z ugotowanymi warzywami oraz z podsmażoną cebulą w maszynce
do mielenia mięsa. Dodać jajko i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie
wymieszać. Nabierać niewielką ilość mięsa i formować z niego kulki wielkości
orzecha włoskiego. Bulion zagotować i wrzucać do niego uformowane pulpety. Gotować
od czasu do czasu delikatnie mieszają przez 5-8 minut. W małym garnku podgrzać
żurawinę do chwili aż uzyska bardziej płynną konsystencję (można podlać łyżką
wody). Pulpety ułożyć na talerzu i polać sosem żurawinowym. Całość podawać z
puree ziemniaczanym, ryżem lub gotowanymi warzywami.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz