Sałatka z Pora
Sałatka z Pora
Por - należy
do warzyw najwcześniej docenionych ze względu na właściwości odżywcze i
zdrowotne. Jest lekkostrawny, dietetyczny i zasadotwórczy. Por często zalecany
jest w dietach leczniczych i odchudzających.
Por należy
do produktów o bardzo małej kaloryczności. 100 gramów tego warzywa dostarcza
jedynie 24 kcal. Za to jest bogaty w witaminy i minerały. Por jak na tak
niskokaloryczne warzywo zawiera całkiem sporo wartości odżywczych. Zawiera
witaminy: C, A, E, B1, B2, PP. Ponadto zawiera około 10 proc. białka, żelazo,
olejki eteryczne, kwas nikotynowy. Pory są nie tylko smaczne, ale też bardzo
zdrowe i warto włączyć je do swojego jadłospisu.
Wartości
odżywcze
100 g pora
dostarcza:
– 61 kcal,
– 59 mg
wapnia,
– 2 mg
żelaza,
– 28 mg
magnezu,
– 180 mg
potasu.
Warto
zwrócić uwagę na sporą dawkę wapnia i żelaza. Kiedy myślimy o cennych źródłach
tych składników, przychodzi nam do głowy nabiał czy czerwone mięso. W tym
sensie por może nas zaskoczyć. Podobnie może zdumieć nas fakt, że por wykazuje
działanie przeciwnowotworowe.
Por jest
warzywem, które posiada szereg właściwości leczniczych. Działa bakteriobójczo,
antybakteryjnie i antyseptycznie. Wspomaga walkę z grzybami, spalinami i innymi
toksycznymi czynnikami. Por pomaga odtruwać organizm. Bulion z pora jest
niezastąpiony, kiedy przesadzimy z alkoholem. ;-)
Ciężko w to
uwierzyć, ale to popularne i niepozorne warzywo jest bardzo skutecznym
afrodyzjakiem. Warto włączyć go do swojej diety, aby poprawić, jakość życia
seksualnego.
Dlatego dziś
proponuję ,,mega” szybką w przygotowaniu oraz bardzo lekką i smaczną sałatkę z
pora, idealną na święta, imprezę lub gdy mamy niespodziewanych gości.
Przygotowanie tej sałatki zajmie nie więcej niż 15-20 minut.
Składniki:
- 3 duże
pory (tylko biała część)
- kukurydza (1 duża puszka)
- groszek (1 duża puszka)
- czerwona
fasola w zalewie (1 duża puszka)
- 4 ogórki
kiszone (można użyć też konserwowych – wg upodobań)
- 4 jajka
- sól i
pieprz
- majonez
- 1 łyża
ostrej musztardy (ja używam chrzanowej)
Przygotowanie:
Jajka
ugotować na twardo i odstawić do ostygnięcia. W porach odciąć zieloną część a
białą umyć. Pora przeciąć na pół wzdłuż a następnie każdą połówkę na kolejne
trzy części (wzdłuż). Pokroić w cienkie plasterki (tak postąpić z resztą porów).
Umieścić w dużej misce. Kukurydzę, groszek i fasole odsączyć na sitku i dodać
do miski z posiekanym porem, (jeśli mamy trochę więcej czasu i ochoty czerwoną
fasolę można również pokroić na mniejsze cząstki). Jaja zetrzeć na tarce na
grubych oczkach a ogórki pokroić w małą kostkę i dodać do reszty składników. Wszystko
doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać łyżkę musztardy i majonez w ilości
która spowoduje, że wszystkie składniki dokładnie się połączą. Sałatka nadaje
się już tylko do jedzenia.
Można podawać ją ze świeżym pieczywem, wędliną lub mięsem jako dodatek. Zapewniam, że wszyscy, którzy będą mieli okazję spróbować tej sałatki będą nią zachwyceni.
Można podawać ją ze świeżym pieczywem, wędliną lub mięsem jako dodatek. Zapewniam, że wszyscy, którzy będą mieli okazję spróbować tej sałatki będą nią zachwyceni.
Życzę
smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz