Pomidory po Żydowsku na Krążkach Chlebowych


Pomidory po Żydowsku na Krążkach Chlebowych


Danie to, to świetny pomysł na szybką i łatwą przystawkę lub przekąskę. Idealne także, jako dodatek do kanapek na kolację, wędlin, mięs, sałatek np. podczas letniego grillowania itp. Zachęcam do wypróbowania.



Składniki:

- 2 duże pomidory malinowe
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 150 g żółtego sera
- krążki chlebowe – przepis w osobnym poście


Przygotowanie:

Pomidory zalać wrzątkiem i odczekać 15-20 sekund. Następnie obrać ze skórki i pokroić w plastry o grubości 5 mm. Ser zetrzeć na tarce na małych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Ser wymieszać z czosnkiem, majonezem i śmietaną (w razie własnych potrzeb i upodobań można doprawić solą i pieprzem). Wymieszać wszystko dokładnie, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Plastry pomidorów poukładać na krążkach chlebowych lub samodzielnie na talerzu. Na każdym plastrze nałożyć obficie pastę serową. Przybrać pietruszką lub szczypiorkiem. Podawać, jako dodatek do wędliny, mięs, sałatek, kanapek lub jako samodzielna przekąska lub przystawka.




Smacznego


Komentarze

Popularne Posty