Pomidory po Żydowsku na Krążkach Chlebowych
Pomidory po Żydowsku na Krążkach Chlebowych
Danie to, to świetny pomysł na szybką i łatwą przystawkę lub
przekąskę. Idealne także, jako dodatek do kanapek na kolację, wędlin, mięs,
sałatek np. podczas letniego grillowania itp. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 2 duże pomidory malinowe
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 150 g żółtego sera
- krążki chlebowe – przepis w osobnym poście
Przygotowanie:
Pomidory zalać wrzątkiem i odczekać 15-20 sekund. Następnie
obrać ze skórki i pokroić w plastry o grubości 5 mm. Ser zetrzeć na tarce na małych
oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Ser
wymieszać z czosnkiem, majonezem i śmietaną (w razie własnych potrzeb i
upodobań można doprawić solą i pieprzem). Wymieszać wszystko dokładnie, aby
wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Plastry pomidorów poukładać na
krążkach chlebowych lub samodzielnie na talerzu. Na każdym plastrze nałożyć
obficie pastę serową. Przybrać pietruszką lub szczypiorkiem. Podawać, jako
dodatek do wędliny, mięs, sałatek, kanapek lub jako samodzielna przekąska lub
przystawka.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz