Pischinger z Kremem Czekoladowym
Pischinger z
Kremem Czekoladowym
Pischinger
(również piszinger) – torcik z wafli przekładanych masą czekoladowo-orzechową,
oblany lukrem czekoladowym. Pomysłodawcą tortu był wiedeński cukiernik Oscar
Pischinger tworzący swoje cukiernicze dzieła w drugiej połowie XIX wieku. Po
dzień dzisiejszy w byłej Galicji jest przygotowywany przez gospodynie dla
niespodziewanych gości.
Składniki:
- wafle:
kwadratowe lub okrągłe andruty
Składniki na
krem:
- 1 mleczna
czekolada
- 250 ml
Śmietanki 30%
- 1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii
- 1 opakowanie
mixu do bitej śmietany
- opcjonalnie
posiekane orzechy lub migdały
Polewa:
- 1 gorzka
lub mleczna czekolada
- 50 ml
śmietanki 30 %
- 20 g masła
Przygotowanie:
Śmietankę
podgrzać w garnuszku a następnie wrzucić do niej połamaną czekoladę - dokładnie
ją rozpuścić gotując jeszcze krótką chwilę ciągle mieszając a następnie zestawić
z palnika. Odstawić do wystygnięcia i zimną masę wstawić na 1h do lodówki.
Następnie mikserem ubić masę śmietanowo - czekoladową
na sztywno (tak jak ubija się bitą śmietanę) w trakcie ubijania wsypać mix do
bitej śmietany. Przy ubijaniu kremu należy cały czas kontrolować proces ubijania aby krem się nie zwarzył. Na koniec można wsypać posiekane orzechy i dokładnie połączyć z
kremem. Gdy krem jest już gotowy zacznij smarować pierwszego andruta, przełóż
andrutem, ponownie posmaruj kremem i tak do ostatniego wolnego andruta. Teraz owiń
wszystko szczelnie folią spożywczą. Włóż do lodówki na 1h i przyciśnij dużą
deską do krojenia, a na niej połóż ciężką książkę lub garnek z wodą. Następnie
przygotuj polewę. W garnku zagotuj śmietankę z masłem i wrzuć połamaną na
cząstki czekoladę. Dokładnie wymieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Wyjmij
andruty z lodówki i polej polewą. Można polewę posypać posiekanymi orzechami
lub wiórkami kokosowymi. Wstaw ponownie na 1h do lodówki. Podawaj pokrojone w
romby z kawą lub herbatą.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz