Pischinger z Kremem Czekoladowym


Pischinger z Kremem Czekoladowym

Pischinger (również piszinger) – torcik z wafli przekładanych masą czekoladowo-orzechową, oblany lukrem czekoladowym. Pomysłodawcą tortu był wiedeński cukiernik Oscar Pischinger tworzący swoje cukiernicze dzieła w drugiej połowie XIX wieku. Po dzień dzisiejszy w byłej Galicji jest przygotowywany przez gospodynie dla niespodziewanych gości.




Składniki:

- wafle: kwadratowe lub okrągłe andruty


Składniki na krem:

- 1 mleczna czekolada
- 250 ml Śmietanki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 opakowanie mixu do bitej śmietany
- opcjonalnie posiekane orzechy lub migdały


Polewa:

- 1 gorzka lub mleczna czekolada
- 50 ml śmietanki 30 %
- 20 g masła


Przygotowanie:

Śmietankę podgrzać w garnuszku a następnie wrzucić do niej połamaną czekoladę - dokładnie ją rozpuścić gotując jeszcze krótką chwilę ciągle mieszając a następnie zestawić z palnika. Odstawić do wystygnięcia i zimną masę wstawić na 1h do lodówki. Następnie mikserem ubić masę śmietanowo - czekoladową na sztywno (tak jak ubija się bitą śmietanę) w trakcie ubijania wsypać mix do bitej śmietany. Przy ubijaniu kremu należy cały czas kontrolować proces ubijania aby krem się nie zwarzył. Na koniec można wsypać posiekane orzechy i dokładnie połączyć z kremem. Gdy krem jest już gotowy zacznij smarować pierwszego andruta, przełóż andrutem, ponownie posmaruj kremem i tak do ostatniego wolnego andruta. Teraz owiń wszystko szczelnie folią spożywczą. Włóż do lodówki na 1h i przyciśnij dużą deską do krojenia, a na niej połóż ciężką książkę lub garnek z wodą. Następnie przygotuj polewę. W garnku zagotuj śmietankę z masłem i wrzuć połamaną na cząstki czekoladę. Dokładnie wymieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Wyjmij andruty z lodówki i polej polewą. Można polewę posypać posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Wstaw ponownie na 1h do lodówki. Podawaj pokrojone w romby z kawą lub herbatą.



Smacznego

Komentarze

Popularne Posty