Pieczone (bez tłuszczu) Podudzia z Ziemniaczkami Hasselback.
Pieczone
(bez tłuszczu) Podudzia z Ziemniaczkami Hasselback.
Pieczenie w
rękawie pozwala na przyrządzenie smakowitego mięsa bez tłuszczu. W foliowym
rękawie można piec również ryby i warzywa. Potrawy pieczone w taki sposób są
niskokaloryczne i zachowują swój niepowtarzalny naturalny aromat. Szczelne
opakowanie zapobiega przedostawaniu się zapachów przygotowywanych dań na
zewnątrz. Dzięki foliowemu rękawowi możesz zapomnieć o przypalonych potrawach i
wietrzeniu kuchni po zakończeniu pieczenia. Dodatkowo jest to bardzo dobry
pomysł na obiad bez konieczności poświęcania dużej ilości czasu na
przygotowanie. Nie trzeba stać przy kuchence wiele godzin i pilnować, aby nic
się nie przypaliło. Oprócz tego nic nie chlapie nam dookoła i zaoszczędzamy
także czas na sprzątaniu po obiedzie. Tak naprawdę jest to obiad, który zrobi
się sam.
Składniki:
Składniki:
- 6 do 8
pałek z kurczaka
- przyprawa
do kurczaka (Złocista) lub przyprawy wg uznania: słodka papryka, sól, pieprz,
czosnek itp.
- rękaw do
pieczenia
Przygotowanie:
Pałki oczyścić,
umyć i osuszyć. Posypać dokładnie ze wszystkich stron przyprawami i odstawić do
lodówki na min. 1-2 h. Następnie ułożyć podudzia w rękawie i zawiązać na dwóch
końcach dołączonymi zapinkami lub zawiązać ręcznie na supełek. Rękaw przełożyć
do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w temp. 160°C przez 90 min. Mniej
więcej po 30 minutach dołóż blachę z ziemniakami wg niżej podanego przepisu.
Ziemniaczkami Hasselback - To pyszne danie pochodzi ze Szwecji. Wymyślono je i po raz pierwszy zaserwowano w zlokalizowanej w Sztokholmie restauracji Hasselbacken, która do dziś cieszy się bardzo dobrą opinią (obecnie jest to hotel z restauracją). Historia lokalu sięga roku 1700 – na początku był to rodzaj skromnej jadłodajni czy wręcz namiotu wśród gęsto rosnącej roślinności. Restaurację z prawdziwego zdarzenia uruchomiono w 1853 roku w nowym budynku. Szybko zyskała popularność, stając się ulubionym lokalem tzw. klasy wyższej.
Składniki na
pieczone ziemniaki:
- 5 do 7
średnich ziemniaków
- oliwa z
oliwek
- czosnek (
4-5 ząbków)
- sól morska
- pieprz
- 30 g masła
Przygotowanie:
Czosnek
przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce i wymieszaj z miękkim masłem.
Masło czosnkowe dopraw solą i pieprzem. Umyte i osuszone ziemniaki głęboko
ponacinaj ostrym i cienkim nożem na szerokość ok 2 mm, tak by nie przeciąć ich
do końca. Można do tego wykorzystać pałeczki do sushi, jako dystanse. Blachę
posmaruj olejem lub wyłóż papierem do pieczenia, połóż na niej ziemniaki nacięciami
do góry. Polej dwiema łyżkami oliwy z oliwek, przypraw solą i pieprzem oraz
wierzch każdego ziemniaka posmaruj masłem czosnkowym. Wstaw blachę do piekarnika,
w którym pieką się już podudzia i piecz wszystko razem jeszcze przez 60 minut.
* Potrawy pieczone w rękawie są zdrowe i niskokaloryczne. Rękaw foliowy pozwala na pieczenie bez tłuszczu mięsa, warzyw i ryb. Rękaw do pieczenia wykonany jest z przezroczystej folii, którą przycina się do potrzebnych wymiarów. Po włożeniu do środka produktów rękaw zamyka się z obu stron specjalnymi zaciskami i układa na blasze. Rękaw foliowy powinien być luźno zawiązany, tak, aby pieczona potrawa nie była nim ściśnięta, lecz miała wokół siebie nieco „wolnego miejsca”. Pieczenie w rękawie foliowym odbywa się znacznie szybciej niż pieczenie w tradycyjny sposób. Aby pozbyć się nadmiaru pary w trakcie pieczenia, folię nakłuwa się widelcem. Niektóre rękawy do pieczenia mają specjalne pory, którymi ulatnia się para. Przy pieczeniu rękaw nieco się „nadyma”. Nie powinien wtedy dotykać rozgrzanych ścianek piekarnika. Dlatego najlepiej ustawiać naczynie z potrawą na niższej półce. Pieczenie przy użyciu rękawa sprawia, że na powierzchni potrawy nie powstaje skórka. Dzięki temu danie jest lekkostrawne. Szybsze pieczenie w rękawie zapobiega też znacznym stratom witamin. Jeśli jednak chcesz, by skórka dania nabrała złocistego koloru, przed końcem pieczenia rozetnij lub rozchyl folię. Gdy pieczesz mięso i pragniesz mieć chrupiącą skórkę, oprócz nacinania folii podnieś temperaturę w piekarniku, a mięso polej sosem, który zbiera się na dnie naczynia. Po 10-15 minutach skórka zrobi się rumiana. Wytrzymałość termiczna rękawa foliowego wynosi 225°C. Jeśli masz problemy z utrzymaniem wagi lub właściwego poziomu cholesterolu we krwi, sięgnij po rękaw foliowy do pieczenia. Pozwala on ograniczyć ilość tłuszczu w diecie i szkodliwego dla zdrowia cholesterolu LDL. To naprawdę świetny wynalazek. Pozwala na pieczenie mięsa we własnym sosie. W rękawie foliowym można upiec zarówno kurczaka, jak i wołowinę, wieprzowinę, ryby, a także wszelkiego rodzaju warzywa i owoce. Wystarczy, że przyprawione produkty włożysz do rękawa i zawiążesz go z obu stron. Jeśli pieczesz mięso, możesz do niego dodać nieco warzyw, by wzbogacić smak potrawy. Pieczenie w rękawie nie potrzebuje oleju czy masła.Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz