Panierowany Camembert z Żurawiną


Panierowany Camembert z Żurawiną


Camembert – miękki ser podpuszczkowy. Oryginalny Camembert jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. W procesie dojrzewania dzięki grzybom pleśni z gatunku Penicillium camemberti pokrywa się charakterystyczną białawą pleśnią. Oryginalny camembert jest formowany w krążki o masie ok. 250 g i pakowany w papier i pudełko. Jada się go zawsze na świeżo (maksimum tydzień od daty produkcji). Powinien być sprężysty przy lekkim naciskaniu, mieć wewnątrz barwę kremową (a nie żółtą) i fakturę porowatą, bez nacieków. Camembert można smażyć panierowany albo bez panierki lub pieczony, podawać np. z żurawinami, kwaśną konfiturą wiśniową.

Nie jest to danie lekkie a mała bomba kaloryczna, jednak dla wszystkich, którzy nie muszą liczyć kalorii jest to przekąska grzechu warta. Jedna ze znanych sieciowych restauracji Fast Food oferuje taką przekąskę za ponad 6 zł. W oferowanej przez nich porcji są niestety tylko 3 sztuki (trójkąciki) serków na ciepło. Zachęcam, więc wszystkich lubiących tego typu przekąski do przygotowania ich sobie w zaciszu własnego domu w zdecydowanie korzystniejszej cenie i dużo większej ilości.




Składniki:

- 2 serki camembert
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 4 łyżki bułki tartej
- pieprz, sól
- 4 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- żurawinowa do mięs i serów.


Przygotowanie:

Przygotuj plastikowy pojemnik z zamknięciem (można użyć pudełka po lodach). Wsyp do pojemnika bułkę tartą, mąkę, pieprz i szczyptę soli. Zamknij pojemnik i wszystko dokładnie wymieszaj potrząsając energicznie pojemnikiem. Jajko roztrzep widelcem z łyżką śmietany. Każdy ser podziel na 8 trójkącików. Panierowanie rozpocznij od zanurzenia każdego trójkąta w jajku ze śmietaną a następnie włóż do pojemnika z mieszanką bułki i mąki. Następnie zamknij ponownie pojemnik i potrząśnij nim przez chwilę, aby ser dokładnie obkleił się panierką. Nie trzeba tego robić pojedynczo z każdym trójkącikiem osobno. Można do pojemnika wkładać po kilka namoczonych w jajku trójkącików i panierować je na raz. W garnku rozgrzej olej w ilości, aby przykrywał każdy kawałek sera i zacznij wrzucać opanierowane trójkąty. Smaż na złoty kolor. Podawaj na ciepło z dodatkiem żurawiny.




Smacznego



Komentarze

Popularne Posty