Panierowany Camembert z Żurawiną
Panierowany
Camembert z Żurawiną
Camembert –
miękki ser podpuszczkowy. Oryginalny Camembert jest produkowany z
niepasteryzowanego mleka krowiego. W procesie dojrzewania dzięki grzybom pleśni
z gatunku Penicillium camemberti pokrywa się charakterystyczną białawą pleśnią.
Oryginalny camembert jest formowany w krążki o masie ok. 250 g i pakowany w
papier i pudełko. Jada się go zawsze na świeżo (maksimum tydzień od daty
produkcji). Powinien być sprężysty przy lekkim naciskaniu, mieć wewnątrz barwę
kremową (a nie żółtą) i fakturę porowatą, bez nacieków. Camembert można smażyć
panierowany albo bez panierki lub pieczony, podawać np. z żurawinami, kwaśną
konfiturą wiśniową.
Nie jest to
danie lekkie a mała bomba kaloryczna, jednak dla wszystkich, którzy nie muszą
liczyć kalorii jest to przekąska grzechu warta. Jedna ze znanych sieciowych
restauracji Fast Food oferuje taką przekąskę za ponad 6 zł. W oferowanej przez
nich porcji są niestety tylko 3 sztuki (trójkąciki) serków na ciepło. Zachęcam,
więc wszystkich lubiących tego typu przekąski do przygotowania ich sobie w
zaciszu własnego domu w zdecydowanie korzystniejszej cenie i dużo większej
ilości.
Składniki:
- 2 serki camembert
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
18%
- 4 łyżki
bułki tartej
- pieprz,
sól
- 4 łyżki
mąki pszennej
- olej do
smażenia
- żurawinowa
do mięs i serów.
Przygotowanie:
Przygotuj
plastikowy pojemnik z zamknięciem (można użyć pudełka po lodach). Wsyp do
pojemnika bułkę tartą, mąkę, pieprz i szczyptę soli. Zamknij pojemnik i
wszystko dokładnie wymieszaj potrząsając energicznie pojemnikiem. Jajko
roztrzep widelcem z łyżką śmietany. Każdy ser podziel na 8 trójkącików.
Panierowanie rozpocznij od zanurzenia każdego trójkąta w jajku ze śmietaną a
następnie włóż do pojemnika z mieszanką bułki i mąki. Następnie zamknij
ponownie pojemnik i potrząśnij nim przez chwilę, aby ser dokładnie obkleił się
panierką. Nie trzeba tego robić pojedynczo z każdym trójkącikiem osobno. Można
do pojemnika wkładać po kilka namoczonych w jajku trójkącików i panierować je
na raz. W garnku rozgrzej olej w ilości, aby przykrywał każdy kawałek sera i
zacznij wrzucać opanierowane trójkąty. Smaż na złoty kolor. Podawaj na ciepło z
dodatkiem żurawiny.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz